Οστά: Αυτές είναι οι τροφές που προστατεύουν τα κόκαλα μας

ανθρώπινα οστά
17-06-2021

Τα οστά είναι σημαντικό μέρος της υγείας μας. Θέλουν και αυτά προσοχή. Το ασβέστιο δεν φτάνει. Βέβαια, οι κατάλληλες τροφές μπορούν να προστατέψουν τα οστά μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ασθένειες των οστών μπορούν να προληφθούν με την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου και βιταμίνης D από τις τροφές.
Οι κατάλληλοι συνδυασμοί τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν τα οστά.

Πολλά τρόφιμα είναι πλέον εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D, καθιστώντας ευκολότερη την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη.

Τροφές που προστατεύουν τα οστά μας

  • Δημητριακά εμπλουτισμένα με ασβέστιο. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (πάνω από 3 γραμμάρια ανά μερίδα) και δεν περιέχουν ζάχαρη. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως με ένα φλιτζάνι γάλα σας δίνουν έως και 600mg ασβεστίου.
  • Τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Μια μερίδα 80 γραμμαρίων άγριου σολομού καλύπτει πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών βιταμίνης D, σύμφωνα με την Weatherford.
  • Είναι σημαντικό να τρώτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, σέσκουλα και κέιλ.
  • Μια μερίδα 230 γραμμαρίων γιαουρτιού σας δίνει 400 mg ασβεστίου. Προτιμάτε το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες.
  • Γάλα φυτικής προέλευσης. Για παράδειγμα αμυγδάλου ή σόγιας. Είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D και ασβέστιο. Το γάλα αμυγδάλου καλύπτει το 45% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο και το 25% σε βιταμίνη D.
  • Το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου. Αρκούν 10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά για την παραγωγή επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οστά: Πόσα κόκαλα έχει ο ανθρώπινος σκελετός;