Όταν η δουλειά μας κάνει κακό στην ψυχική μας υγεία

26-01-2017

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που περνάνε πολύ άσχημα στην δουλειά τους. Εργάζονται πολλές ώρες κάτω από δύσκολες συνθήκες ή έχουν συνεργάτες που κάνουν την καθημερινότητα τους στο γραφείο δύσκολη. Και τότε τα αποτελέσματα είναι εμφανή στην διάθεση μας και τον ψυχισμό μας.

Η Βρετανίδα ψυχολόγος, η Δρ. Σάντι Μαν είναι λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασιρ. Είπε στην εφημερίδα Daily Mail τις ύποπτες ενδείξεις που μας δείχνουν πως η δουλειά μας κάνει κακό στην ψυχική μας υγεία.

– Δεν κοιμάστε καλά. Αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ή ξυπνάτε πολύ νωρίς, ενδέχεται να έχετε πολλά στο μυαλό σας.

– Κάνετε λάθη. Η αιφνίδια απροσεξία στη δουλειά μπορεί να σημαίνει ότι έχετε πολλές έγνοιες και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε.

– Έχετε γίνει οξύθυμοι. Το στρες μπορεί να μειώσει τις ψυχικές αντοχές και την υπομονή.

– Δυσκολεύεστε να εργασθείτε συγκεντρωμένα. Το στρες μπορεί να μας θέσει σε μία κατάσταση εγρήγορσης ή πανικού, που μας εμποδίζει να διατηρήσουμε προσηλωμένη την προσοχή μας για πολλή ώρα.

– Έχετε γίνει ευσυγκίνητοι. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση μόνιμου στρες, τα πάντα είναι δυσβάσταχτα.

– Έχετε χάσει την αίσθηση του χιούμορ σας. Αν η ζωή σας έχει γίνει πολύ σοβαρή και λιτή, και έχετε πάψει να διασκεδάζετε και να γελάτε, είναι πιθανό να έχει αρχίσει η δουλειά σας να επηρεάζει την ψυχική υγεία σας.

– Αισθάνεστε ότι δεν σας ενδιαφέρει πια. Η επαγγελματική εξουθένωση εκδηλώνεται όταν νιώθουμε έντονο στρες και ένα από τα συμπτώματά της είναι η αδιαφορία για οτιδήποτε σχετίζεται με την δουλειά μας.

– Ξυπνάτε κάθε πρωί με αγωνία ή ένα «πλάκωμα» στο στήθος. Αν ξυπνάτε νιώθοντας άγχος για την μέρα που αρχίζει ή απλώς δεν θέλετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, είναι πιθανό να έχει αρχίσει η δουλειά σας να επηρεάζει την ψυχική υγεία σας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Πως οι πολλές ώρες δουλειάς καταστρέφουν την σεξουαλική σας ζωή
Γιατί μένουμε σε μια δουλειά που μισούμε;