Όταν οι διακοπές προκαλούν στρες

26-12-2016
Είμαστε μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Την περίοδο που, παρά τα προβλήματα, όλοι σχεδιάζουν ακόμα όλο και κάπου να πάνε έστω για μερικές ημέρες. Βέβαια, σύμφωνα με Βρετανική δημοσκόπηση, οι διακοπές, αντί για χαλάρωση και ξεκούραση, είναι πηγή άγχους για έναν στους τέσσερις από εμάς.
 
Η Βρετανική εταιρία Neuromarketing Mindlab International έκανε δημοσκόπηση ανάμεσα σε 2.000 εθελοντές που επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι μεγάλες προσδοκίες και το οικονομικό κόστος μπορεί να καταστρέψουν κάθε εποχή που θεωρείται πηγή ανεμελιάς, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, πριν από το ταξίδι οι εννέα στις δέκα γυναίκες και οι οκτώ στους δέκα άντρες ένιωθαν εντονότερο στρες από το συνηθισμένο.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Επειδή αγχώνονταν για τα πάντα – από το αν θα ξεχάσουν να πάρουν κάτι μαζί τους και το πώς θα προλάβουν την πτήση τους έως το αν θα έχουν αρκετά χρήματα για να ξοδέψουν εκεί όπου θα πάνε.
 
Το 26% των εθελοντών είπαν πως χρειάσθηκαν δύο έως τρεις ημέρες μετά την άφιξη τους στον τόπο των διακοπών τους για να χαλαρώσουν ενώ οι περισσότεροι άλλοι πολύ λιγότερο. 
Βέβαια, το 23% δεν χαλάρωσε ποτέ και τελικά επέστρεψε με περισσότερο στρες από αυτό που είχε πριν φύγει. Γιατί; Κάποιοι επειδή είχαν ξοδέψει πολλά λεφτά εκεί που πήγαν ή επειδή δεν είχαν πλέον αρκετά χρήματα για να περάσουν έως ότου ξαναπληρωθούν. Άλλοι επειδή είχαν περάσει τις διακοπές τους ανησυχώντας μήπως συμβεί κανένα απρόοπτο ή πως θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όταν επιστρέψουν.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ντέιβιντ Λιούις-Χόντσον «το στρες των διακοπών συχνά οφείλεται στην μη ρεαλιστική προσδοκία πως θα περάσουμε ειδυλλιακά και εντελώς ανέμελα» και προσέθεσε πως «η αλήθεια είναι πως το στρες δεν εξαφανίζεται ως δια μαγείας επειδή ξαπλώσαμε κάτω από τον ήλιο. Αντιθέτως, όταν το μυαλό δεν έχει να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματά τους, τυπικά βρίσκει άλλα για να ασχοληθεί, όπως το άγχος για τα οικονομικά».
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: