Όταν το sex προκαλεί πόνο και όχι ευχαρίστηση

26-12-2016

Για τις γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι επίπονη. Πολλές περιγράφουν τη στιγμή της διείσδυσης σαν ένα μαχαίρι που τις κόβει. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Και υπάρχει κάτι που μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα που λέγεται δυσπαρευνία;
Σύμφωνα με ειδικούς, η δυσπαρευνία μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Μια από αυτές είναι οι ορμονολογικές αλλαγές. Κι γιαυτό το πρόβλημα είναι πιο έντονο με την κλιμακτήριο. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι η ατροφία του κόλπου ή αδυναμία του τοιχώματος του κόλπου που έρχεται με την ηλικία. Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να είναι αιτίες που η δυσπαρευνία μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες. Τέλος, ο πόνος κατά τη διάρκεια της επαφής μπορεί να οφείλεται και σε παθολογικά αίτια όπως κάποια δερματική πάθηση, ενδομητίωση και άλλα.
Μια λύση είναι η πυελική φυσιοθεραπεία εδάφους. Κοινώς, φυσιοθεραπεία στην λεκάνη. Ναι! Κι όμως υπάρχει. Με ειδικές ασκήσεις που φυσικά θα υποδείξει ειδικός, μπορεί η γυναίκα να δυναμώσει τη λεκάνη και να μειώσει τα σημάδια του πόνου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Και φυσικά, αν το πρόβλημα είναι έντονο και επίμονο δεν καθυστερούμε καθόλου να επισκεφτούμε τον γυναικολόγο.