Ουραγός της ΕΕ, παραμένει η Ελλάδα στις μεταμοσχεύσεις

26-12-2016

Ουραγός στην ΕΕ παραμένει η Ελλάδα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων. Ενδεικτικό είναι ότι για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού αντιστοιχούν μόλις επτά δότες, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία η αντίστοιχη αναλογία είναι 30 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων. Μάλιστα κάθε χρόνο περισσότεροι από 50 Έλληνες ασθενείς αναγκάζονται να προσφύγουν σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, είτε γιατί δεν υπάρχουν μοσχεύματα στη χώρα μας, είτε διότι πρόκειται για περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων που δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα π.χ. μεταμόσχευση πνευμόνων).

Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 200 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, από την αξιοποίηση μοσχευμάτων 70 δοτών.  Συνολικά από το 2001 μέχρι και σήμερα έχουν γίνει 5.150 μεταμοσχεύσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε την Τετάρτη ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων με αφορμή την έναρξη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με στόχο την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής είναι οι «πρέσβεις» της νέας εκστρατείας, υπογραμμίζοντας ότι εκτός από οπαδοί της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, μπορούμε όλοι να γίνουμε και «Οπαδοί Ζωής», συμμετέχοντας ενεργά στη δωρεά οργάνων και ιστών.

Η καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, έχει την υποστήριξη του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος (ΗΠΑρxω), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) και του Συλλόγου Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθών Ασθενών (ΣΥ.ΒΑ.ΚΑ.ΠΑ.) και αποτελεί πρωτοβουλία της εταιρείας Novartis Hellas.

Με επίκεντρο το Facebook και την ειδικά αφιερωμένη σελίδα (που σύντομα θα είναι στη διάθεση του κοινού), όλοι οι Ελληνες μπορούν να «μπουν στην ομάδα», να «παίξουν» στην ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή και να γίνουν «Οπαδοί Ζωής», προκειμένου να μοιραστούν τη θετική τους στάση απέναντι στη δωρεά οργάνων και ιστών.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων(ΕΟΜ), Αλκιβιάδης Κωστάκης, «το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ανάγκη από τη σύσταση ειδικών ομάδων συντονισμού των μεταμοσχεύσεων που θα λειτουργούν σε κάθε νοσοκομείο, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Κροατία. Φυσικά βασική προϋπόθεση είναι η επαρκής λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς ενώ υπάρχουν πολλά κρεβάτια, δυστυχώς αριθμητικά το προσωπικό υπολείπεται».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση των δοτών σε 150 ετησίως θα μπορούσε να εξυπηρετήσει 500 υποψήφιους λήπτες, εκ των οποίων 300 νεφροπαθείς. Το ΕΣΥ θα εξοικονομούσε έως 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αφού το μέσο κόστος μιας μεταμόσχευσης ήπατος της Ελλάδα ανέρχεται στα 50.000 ευρώ, ενώ στη Μ. Βρετανία 350.000 και στις ΗΠΑ μπορεί να ξεπεράσει και τα 500.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν Τεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Ελλάδος, Τάκης Φύσσας, τόνισε το έλλειμμα ενημέρωσης για τη σημασία της δωρεάς οργάνων και ιστών που λειτουργεί ανασταλτικά για την υλοποίηση των μεταμοσχεύσεων.