“Ουρές” καθημερινά για κρεβάτι στην εντατική

26-12-2016

Διασωληνωμένοι με φορητούς αναπνευστήρες σε απλούς θαλάμους νοσηλεύονται βαριά περιστατικά λόγω έλλειψης κλινών εντατικής! Καθημερινά τουλάχιστον 20 άτομα βρίσκονται σε λίστα αναμονής προκειμένου να νοσηλευθούν στην εντατική. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες κλίνες, πλήρως εξοπλισμένες, των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο σύστημα δημόσιας υγείας παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. 

Μόνο στη Νευρολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, τρεις ασθενείς – δύο καρκινοπαθείς και ένας τραυματίας από τροχαίο – περιμένουν να νοσηλευθούν σε εντατική.  Όπως κατήγγειλε με ανάρτησή του ο διευθυντής της κλινικής  κ. Παναγιώτης Παπανικολάου: «2 πλέον οι βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι στο τμήμα συν  1 ασθενής με όγκο εγκεφάλου που η επέμβαση αναβάλλεται για 3η φορά λόγω έλλειψης ΜΕΘ». Και συνεχίζει,  «Θα καλώ τους οικείους των ασθενών για τους οποίους δεν βρίσκεται ΜΕΘ, να ΜΗΝΥΟΥΝ τον εκάστοτε Υπ.Υγείας. Να δω τι θα κάνει η βουλή με ΑΥΤΕΣ τις μηνύσεις». 

Σύμφωνα πάντως με στελέχη του ΕΚΑΒ, η λίστα μακραίνει κυρίως τους θερινούς μήνες, διότι τα διαθέσιμα κρεβάτια είναι πολύ λιγότερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπεύθυνοι των ΜΕΘ σε συνεργασία και με τις αρχές των νοσοκομείων υλοποιούν τα ετήσια προγράμματα απολύμανσης που ουσιαστικά τις θέτουν εκτός λειτουργίας για 15 έως 20 ημέρες.