Ουρολοίμωξη: 5 διατροφικά μυστικά για να την προλάβετε

26-12-2016

Αποτελεί μία από τις συχνότερες λοιμώξεις για τις γυναίκες, τα στατιστικά δείχνουν πως αγγίζει το 50% αυτών, κυρίως λόγω της ανατομίας τους, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως δεν μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερο ποσοστό ανδρών. Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως φύλλου, στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης βρίσκονται τα αντιβιοτικά φάρμακα. Η μέθοδος όμως αυτή κρίνεται συχνά αναποτελεσματική και είναι θέμα χρόνου η ουρολοίμωξη να επανέλθει.

Πως θα σας φαινόταν όμως εάν κάποιος σας έλεγε πως υιοθετώντας 5 μόλις διατροφικές συνήθειες μπορείτε να γλυτώσετε την επόμενη δόση της αντιβίωσης; Οι 5 παρακάτω συστάσεις είναι το κλειδί για ένα καλοκαίρι χωρίς ουρολοίμωξη.

 

1. Νερό για το ουροποιητικό: Το νερό είναι απαραίτητο για να λειτουργεί ομαλά ολόκληρο το ουροποιητικό σύστημα. Σκεφτείτε το σαν ένα τρόπο να ξεπλυθεί η ουροδόχος κύστη και το υπόλοιπο σύστημα στο οποίο εγκαθίστανται τα μικρόβια. Μία γυναίκα συνίσταται να πίνει 2 λίτρα υγρών την ημέρα ή 4 μικρά μπουκαλάκια ή 8 ποτήρια. Καλή εναλλακτική στο νερό είναι το πράσινο τσάι και οι φρέσκοι φυσικοί χυμοί. Περιορίστε το αλκοόλ, τον καφέ και τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

 

2. Γαλακτοκομικά για τα προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι η καλοί μικροοργανισμοί που ζουν στο έντερο του ανθρώπου και στην ευρύτερη περιοχή. Καθώς το «υδραυλικό» σύστημα στο σώμα επικοινωνεί, αρκετά από τα ευεργετικά αυτά μικρόβια εγκαθίστανται στο ουροποιητικό σύστημα εμποδίζοντας ή καταπολεμώντας τους παθογόνους μικροοργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση της ουρολοίμωξης.  Που βρίσκει κανείς τα προβιοτικά; Σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως στο κεφίρ και το γιαούρτι.

 

3. Φυσικές τροφές για τα ξεχωριστά οφέλη τους: Υπάρχουν συγκεκριμένες φυσικές υπερτροφές οι οποίες φαίνεται βάση επιστημονικών δεδομένων πως έχουν συγκεκριμένη δράση κατά της ουρολοίμωξης. Η πρώτη super τροφή είναι ο ανανάς ο οποίος είναι πλούσιος στην ουσία βρωμελαΐνη, η οποία παρουσιάζει αντιμικροβιακή δράση. Πολύ γνωστά για την εξειδικευμένη προστασία έναντι της ουρολοίμωξης είναι τα cranberries. Τα κόκκινα αυτά φρούτα, που μπορείτε εύκολα να βρείτε αποξηραμένα ή σε χυμό, περιέχουν τις μοναδικές στη φύση προανθοκυανιδίνες οι οποίες δρουν εμποδίζοντας τα μικρόβια να κατοικήσουν στα τοιχώματα του ουροποιητικού. Φέτος το καλοκαίρι λοιπόν μαζί με τα υπόλοιπα φρούτα αγαπήστε τον ανανά και τα cranberries.

 

4. Φρούτα και λαχανικά για τη βιταμίνη C: Η βιταμίνη C της ντομάτας, της πατάτας, της πιπεριάς και του καρπουζιού ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και το προετοιμάζουν για κάθε εισβολέα.

 

5. Φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του εντέρου: Καθώς συχνά η ουρολοίμωξη σχετίζεται με προβλήματα δυσκοιλιότητας, είναι απαραίτητο να καταναλώνετε αρκετές αδιάλυτες φυτικές ίνες που διευκολύνουν την κινητικότητα του εντέρου. Αυτές βρίσκονται στο σιτάρι ολικής άλεσης, στο μαύρο ρύζι, στα όσπρια, στα καρότα, στα αγγούρια, στις ντομάτες και σε άλλα λαχανικά.

 

Να θυμάστε λοιπόν πως όσο απρόσμενο και να είναι η καλή υγεία του ουροποιητικού περνάει από το στομάχι!

 

Διαβάστε περισσότερα για την ουρολοίμωξη πατώντας εδώ.

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. University of Maryland Medical Center. Urinary tract infection in women. Last accessed 8/6/2015.

http://umm.edu/health/medical/altmed/condition/urinary-tract-infection-in-women

2. Univeristy of Michigan. Health Stsrem. Bromelain. Last accessed 8/6/2015.

http://www.uofmhealth.org/health-library/hn-2817009

3. Kontiokari T1, Laitinen J, Järvi L, Pokka T, Sundqvist K, Uhari M. Dietary factors protecting women from urinary tract infection. Am J Clin Nutr. 2003 Mar;77(3):600-4.

4. Beetz R. Mild dehydration: a risk factor of urinary tract infection?Eur J Clin Nutr. 2003 Dec;57 Suppl2:S52-8.