Π.Ο.Υ.: Νέες οδηγίες για τους ασθενείς με COVID-19

27-01-2021

Προσοχή στο «Μακροπρόθεσμο σύνδρομο COVID»
Συνιστάται μικρή δόση αντιπηκτικών σε νοσηλευόμενους

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες, ενώ αναγνωρίζεται νέα παθολογική κατάσταση σε ασθενείς που ανάρρωσαν από COVID-19, αλλά συνεχίζουν να έχουν μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Σε ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά συγκεκριμένη ιατρική παρακολούθηση σε επιβεβαιωμένους -νυν και πρώην- ασθενείς με κορονοϊό. Συγκεκριμένα, οι αναθεωρημένες, νέες κατευθυντήριες οδηγίες όπως περιγράφονται παρακάτω, κλινικής διαχείρισης αφορούν:

1. Ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν νέα, επίμονα ή μεταβαλλόμενα συμπτώματα.
2. Ύποπτα περιστατικά με αντίστοιχο χαρακτήρα συμπτωμάτων.

«Μακροπρόθεσμο σύνδρομο COVID».
Επίσης μια νέα παθολογική κατάσταση έχει αναγνωριστεί, όπου ασθενείς που ανάρρωσαν από COVID-19 συνεχίζουν να έχουν μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως: υπερβολική κούραση, επίμονο βήχα και δυσκολία άσκησης. Πρόκειται για το «μακροπρόθεσμο σύνδρομο COVID». Long COVID όπως την χαρακτήρισε ο ΠΟΥ μετά την συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με την μετά COVID-19 κατάσταση. Η περίπτωση αυτή πλέον αποτελεί μια από τις προτεραιότητές του Οργανισμού.

Ο Π.Ο.Υ. θα οργανώσει τον Φεβρουάριο μια σειρά διαβουλεύσεων που θα αποσκοπούν στην κατανόηση και την περιγραφή της πάθησης. Παράλληλα θα αναγνωριστούν οι υπότυποί της και θα δοθούν ορισμοί. Στις διαβουλεύσεις θα συμμετάσχει μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων, συμπεριλαμβανομένων και ομάδων ασθενών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά:

• Για ασθενείς με covid στο σπίτι, προτείνεται Παλμικό Οξύμετρο για την μέτρηση του οξυγόνου στο αίμα. Επίσης η κατ’ οίκον φροντίδα, εκπαίδευση και παροχή πληροφόρησης προς τον ασθενή, αλλά και τακτική παρακολούθηση του.
• Για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, προτείνεται η χρήση αντιπηκτικών χαμηλής δόσης για την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων αίματος στα αιμοφόρα αγγεία (θρόμβωση).
Για τους ασθενείς που νοσηλεύονται και παίρνουν συμπληρωματικό οξυγόνο (και ρινικά), προτείνει η τοποθέτησή τους με το στομάχι προς τα κάτω (μπρούμυτα), έτσι ώστε να αυξήσουν τη ροή του οξυγόνου.

Οι συστάσεις έγιναν από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, (Guideline Development Group), με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Διαβάστε αναλυτικά τις κατευθυντήριες οδηγίες εδώ.