Παχυσαρκία: Πως συνδέεται με 11 μορφές καρκίνου

02-03-2017

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα συνδέει την παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αυτή η νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων σε Βρετανία και Ελλάδα συνδέει την παχυσαρκία με 11 διαφορετικές μορφές καρκίνου. Ανάμεσα τους, του εντέρου, του παγκρέατος, των νεφρών, της μήτρας, του μαστού, των ωοθηκών, του οισοφάγου

Έτσι λοιπόν, οι ενδείξεις είναι πλέον σαφείς πως η παχυσαρκία σχετίζεται με ορισμένες μορφές καρκίνου, κυρίως του πεπτικού συστήματος και όσους σχετίζονται με τις ορμόνες.
Γενικά, τα περιττά κιλά και γενικότερα το έξτρα λίπος στο σώμα αυξάνουν τον κίνδυνο για 11 είδη καρκίνου, όπως του εντέρου, του παγκρέατος, των νεφρών, της μήτρας, του μαστού, των ωοθηκών ή του οισοφάγου. Αν σκεφτεί κανείς πως σχεδόν τρεις στους τέσσερις ανθρώπους θα είναι υπέρβαροι έως το 2035, αυτή η νέα έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μαρία Κύργιου, κλινική λέκτορα γυναικολογικής ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College του Λονδίνου και τον Κώστα Τσιλίδη, λέκτορα επιδημιολογίας του καρκίνου στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial και επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έκαναν μετα-ανάλυση 204 ερευνών που συσχέτιζαν το βάρος με τον καρκίνο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας τους δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ). Έδειξαν πως η παχυσαρκία σχετίζεται σαφώς με τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, του μυελού των οστών, του παχέος εντέρου (στους άνδρες), των χοληφόρων οδών, του παγκρέατος, του ενδομητρίου (στις γυναίκες προ της εμμηνόπαυσης) και των νεφρών

Για κάθε πέντε μονάδες αύξησης του δείκτη μάζας σώματος (αναλογία του βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα), ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται από 9% στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες, έως 56% στην περίπτωση του καρκίνου του χοληφόρου συστήματος. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος καρκίνου της μήτρας αυξάνεται κατά 21% για κάθε αύξηση κατά 0,1 της αναλογίας μέσης/γοφών στις γυναίκες.

Το βασικό μήνυμα της μελέτης είναι ότι η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων καρκίνων, εκτός από τον κίνδυνο άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως του διαβήτη ή της καρδιοπάθειας. Ο καρκίνος αποτελεί βασική αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός των παχύσαρκων έχει υπερδιπλασιασθεί διεθνώς κατά τα τελευταία 40 χρόνια.

Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο καθηγητής Ευάγγελος Παρασκευαΐδης (Τμήμα Μαιευτικής & Γυναικολογίας) και ο Γιώργος Μαρκοζάννης (Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας).

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Παχυσαρκία: Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης δυο μορφών καρκίνου
Παχυσαρκία: Τα παχύσαρκα ζευγάρια χρειάζονται περισσότερο χρόνο να κάνουν παιδί