Παχυσαρκία: Αυξήθηκαν μέσα στην πανδημία τα κρούσματα στα παιδιά

παιδί που έχει παχυσαρκία
01-09-2021

Η πανδημία του κορωνοϊού και η καραντίνα οδήγησαν πολλά παιδιά στην παχυσαρκία. Αυτό έδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA.

Η μελέτη ανέλυσε την παιδική παχυσαρκία εν μέσω κορωνοϊού. Και διερεύνησε για πρώτη φορά τις πιθανές μεταβολές στο σωματικό βάρος και τις επιπτώσεις στην παχυσαρκία που έχει επιφέρει η πανδημία σε παιδιά και εφήβους σχολικής ηλικίας.

Παιδική παχυσαρκία και η πανδημία

Ειδικότερα, μελετήθηκαν αναδρομικά στοιχεία από 191.509 μαθητές (49,6% κορίτσια) στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ηλικίας 5 ως 17 ετών χωρίς προβλήματα υγείας. Τα παιδιά αυτά είχαν σίγουρα 1 μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ, BMI σε kg/m2) πριν την πανδημία. Και 1 μέτρηση τουλάχιστον 3 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Με τη χρήση αναλυτικών στατιστικών μοντέλων, ανευρέθηκε ότι παιδιά και έφηβοι έχουν αυξήσει το σωματικό τους βάρος. Η μεγαλύτερη αύξηση του BMI παρατηρήθηκε σε παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών ] σε σύγκριση με μικρότερες αυξήσεις σε εφήβους 12 ως 15 ετών. Και 16 ως 17 ετών (+0,48 kg/m2). Τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων  παιδιών αυξήθηκαν κατά:

  • 8,7% στις ηλικίες 5 ως 11
  • 5,2% στις ηλικίες 12 ως 15
  • 3,1% στις ηλικίες 16 ως 17

Οι καθηγητές κατέληξαν ότι η μελέτη κατέδειξε σημαντική αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 μεταξύ μαθητών στην Καλιφόρνια,. Κυρίως στις παιδικές ηλικίες. Τα ευρήματα αυτά, υπογραμμίζουν, ειδικά αν επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, υποδηλώνουν αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, η πρόληψη και αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να αποτελέσει καίριο μέλημα της σύγχρονης κοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Παχυσαρκία: Ένας στους δυο Έλληνες έχει πρόβλημα με τα κιλά