Παχυσαρκία: Μειώνει την σεξουαλική λειτουργία

07-09-2018

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει κι άλλα πολλά θέματα στον οργανισμό μας. Ένα από αυτά είναι και η σεξουαλική δυσλειτουργία. Πώς όμως ακριβώς επιδρά η παχυσαρκία στη σεξουαλική λειτουργία ; Μπορεί η απώλεια βάρους να βελτιώσει τη σεξουαλική δυσλειτουργία;

Στα παραπάνω ερωτήματα προσπάθησε να απαντήσει μια νέα ανασκόπηση που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Indiana στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ δημοσίευσε τα δεδομένα της ανασκόπησης βασισμένη σε μεγάλες βάσεις βιοιατρικών, φυσιολογικών και ψυχολογικών δεδομένων.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ως υπέρβαρο άτομο ορίστηκε αυτό με Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 25 και ως παχύσαρκο αυτό με Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 30. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι υπέρβαροι και περίπου 300 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι.
Οι ερευνητές περιέγραψαν τη σύνδεση που έχει αναδειχθεί ανάμεσα στην παχυσαρκία και τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Για παράδειγμα οι παχύσαρκες γυναίκες βρέθηκε να έχουν πιο συχνά και πιο σοβαρά προβλήματα από τις γυναίκες κανονικού βάρους. Κάποια από τα πιο συχνά γυναικεία σεξουαλικά παράπονα σχετίζονται με τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, τη μειωμένη διέγερση, την ανεπαρκή λίπανση του κόλπου και τον πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη. Στους άνδρες η παχυσαρκία έχει βρεθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.

Και στα δύο φύλα η συμπεριφορά του λιπώδη ιστού μπορεί να τροποποιήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, οιστρογόνων και νιτρικού οξειδίου. Στους άνδρες η τεστοστερόνη συνδέεται με τη σεξουαλική ορμή, τις στύσεις και την αισθητικότητα του πέους. Το νιτρικό οξείδιο είναι επίσης σημαντικό για την καλή στυτική λειτουργία.

Οι συγγραφείς εξήγησαν ότι ο ρόλος των προαναφερθέντων ουσιών στη σεξουαλική λειτουργία των παχύσαρκων γυναικών θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο να καθοριστεί. Επιπρόσθετα, οι ουσίες αυτές στις γυναίκες μπορεί να μην επηρεάζουν στον ίδιο βαθμό παράγοντες που σχετίζονται με τη σεξουαλική λειτουργία.

Παράλληλα επισήμαναν ότι μπορεί να είναι δύσκολο να διαχωριστούν οι άμεσες επιδράσεις της παχυσαρκίας στη σεξουαλική λειτουργία από τις επιδράσεις των νοσημάτων που συνυπάρχουν και σχετίζονται με αυτή, όπως είναι το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.
Κατά την εξέταση της σχέσης παχυσαρκίας και σεξουαλικής λειτουργίας υπάρχουν ψυχολογικά ζητήματα που είναι επίσης σημαντικά. Τα παχύσαρκα άτομα είναι συχνά θύματα στιγματισμού και χλευασμού με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην εικόνα σώματος όσο και στην αυτοεκτίμηση τους. Η κατάθλιψη και το άγχος εμφανίζονται επίσης συχνά σε αυτόν τον πληθυσμό.

Η απώλεια βάρους και η φυσική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες, ενώ παράλληλα η φυσική άσκηση σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή βοηθά την αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης κι επιφέρει καλύτερες στύσεις και υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης. Η απώλεια βάρους με τη βοήθεια βαριατρικού χειρουργείου μπορεί να έχει σεξουαλικά οφέλη, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές τα σχετικά ευρήματα των μελετών δεν είναι συνεκτικά.

Στα συμπεράσματα τους οι ερευνητές αναδεικνύουν 5 σημεία τα οποία χρειάζονται περεταίρω διερεύνηση:

• Οι αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ παχυσαρκίας και σεξουαλικών προβλημάτων
• Ο έλεγχος της σεξουαλικής λειτουργίας πριν και μετά την απώλεια βάρους
• Οι ψυχολογικές μεταβλητές
• Οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της παχυσαρκίας στη σεξουαλική ανταπόκριση
• Οι προσεγγίσεις αναφορικά με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και την απώλεια βάρους.

Σε γενικές γραμμές τονίζεται πόσο σημαντικό είναι για τους επαγγελματίες υγείας να συζητήσουν το θέμα της παχυσαρκίας και της σεξουαλικής υγείας με τους ασθενείς. Mε τον τρόπο αυτό θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν όχι μόνο τις βιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας στη σεξουαλική επιθυμία και ανταπόκριση, αλλά και την αρνητική της επίδραση στη γενική υγεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πάρκινσον: Παχυσαρκία, πίεση, χοληστερίνη αυξάνουν τον κίνδυνο
Παχυσαρκία: 1 στους 4 θα είναι παχύσαρκος μέχρι το 2045