Παχυσαρκία: Οι επιπτώσεις που έχει στο πεπτικό σύστημα

άνδρας με παχυσαρκία
16-11-2021

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας της σύγχρονης εποχής. Κι έχει επιπτώσεις σε σχεδόν όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, γνωστές και ως συννοσηρότητες, είναι πολλές. Κάποιες από αυτές αυξάνουν σημαντικά τη θνητότητα των παχύσαρκων ατόμων.

Η σχέση της παχυσαρκίας με το πεπτικό σύστημα έχει πολλά επίπεδα. Ο πεπτικός σωλήνας εκτός από τη ρύθμιση της πέψης λαμβάνει και ενεργό ρόλο στην ενεργειακή ρύθμιση του οργανισμού μέσω της ενδοκρινικής λειτουργίας του.

Με απλά λόγια, ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι ένα πολύπλοκο ενδοκρινικό σύστημα με ορμόνες που σχετίζονται στενά με την παχυσαρκία. Κι επηρεάζουν τη ρύθμιση της όρεξης και την κατανάλωση ενέργειας.

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα πεπτικών παθήσεων. Μηχανικοί αλλά και ορμονικοί παράγοντες φαίνεται πως επηρεάζουν την εμφάνιση παθήσεων του οισοφάγου και του παχέος εντέρου, ενώ πολλές διαταραχές του πεπτικού σχετίζονται με φλεγμονώδεις καταστάσεις που προκαλούνται από το λιπώδη ιστό ατόμων με παχυσαρκία.

Οι επιπτώσεις που έχει η παχυσαρκία στο πεπτικό

  • Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική νόσος: Η ΓΟΠ και η παχυσαρκία συνυπάρχουν σε πολλούς ασθενείς στον δυτικό πληθυσμό. O σπλαχνικός λιπώδης ιστός εκκρίνει ορμόνες, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο ΓΟΠ.
  • Οισοφάγος Barrett & καρκίνος του οισοφάγου: Ο οισοφάγος Barrett είναι μια μη φυσιολογική μεταπλασία του επιθηλίου του οισοφάγου. Η πάθηση μπορεί να προχωρήσει και να εξελιχθεί σε αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου.
  • Καρκίνος παχέος εντέρου: Η παχυσαρκία είναι αποδεδειγμένα σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση πολυπόδων στο παχύ έντερο και το ορθό. Ταυτόχρονα, η κοιλιακή παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο αποτελούν ισχυρούς προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Πρόκειται για μία από τις συχνότερες αιτίες χρόνιας ηπατοπάθειας, με κυριότερο παράγοντα κινδύνου την παχυσαρκία. Ο επιπολασμός της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος είναι 4,6 φορές υψηλότερος στον παχύσαρκο πληθυσμό. Το 74% των παχύσαρκων ατόμων να έχουν λιπώδες ήπαρ.
  • Κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα: Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος που εμφανίζεται πολύ συχνά σε παχύσαρκα άτομα, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος, του τρίτου πιο κοινού θανατηφόρου καρκίνου στον κόσμο.
  • Πέτρες στη χολή και καρκίνος της χοληδόχου κύστης: Η αύξηση της χοληστερόλης εξαιτίας της παχυσαρκίας εκθέτει τους ασθενείς σε κίνδυνο ανάπτυξης χολόλιθων. Ταυτοχρόνως, μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία σχετίζεται επιβαρυντικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της χοληδόχου κύστης.
  • Καρκίνος του παγκρέατος: Ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ > 30) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος καθώς και με μειωμένη επιβίωση των ασθενών που πάσχουν από αυτήν τη μορφή καρκίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών