Πάγκρεας: Τα σημάδια που δείχνουν πως έχει πρόβλημα

γραφικό που δείχνει το πάγκρεας στο σώμα
27-01-2022

Το πάγκρεας είναι από τα ζωτικά όργανα. Παράγει ένζυμα για την πέψη των πρωτεϊνών, του λίπους και του αμύλου. Με την ινσουλίνη που εκκρίνει ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Ο καρκίνος του παγκρέατος, αν και δεν είναι πολύ συχνός, είναι πολύ επικίνδυνος και θανατηφόρος. Δεν υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις που να τον εντοπίζουν στα αρχικά του στάδια.

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις πως το πάγκρεας δεν λειτουργεί σωστά. Γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην πιθανότητα κακοήθειας.

Είναι συνεπώς καθοριστικής σημασίας να υποψιαστεί έγκαιρα ο γιατρός την ύπαρξη αυτής της νόσου. Να δώσει την αρμόζουσα σημασία στα συμπτώματα.

Σημάδια πως το πάγκρεας έχει πρόβλημα

  • Δέρμα και μάτια που «κιτρινίζουν» (ίκτερος): Η παρουσία του ίκτερου οφείλεται στην συσσώρευση χολερυθρίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Ο χοληδόχος πόρος περνά μέσα από το πάγκρεας, οπότε όταν τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται κοντά στην κεφαλή του οργάνου, ο όγκος μπορεί να πιέσει τον πόρο. Να κάνει τη χολή να επιστρέψει στο αίμα που κυκλοφορεί στο σώμα.
  • Απότομη και ανεξήγητη απώλεια βάρους: Ορισμένες μορφές καρκίνου ενδέχεται να εκκρίνουν ουσίες στο αίμα που μπορεί να οδηγήσουν το σώμα να «διασπά» τον εαυτό του. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει απότομη και ανεξήγητη απώλεια βάρους εξαιτίας της διάσπασης του λιπώδους ιστού και των σκελετικών μυών.
  • Αναίτια εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη: Σύμφωνα με παλαιότερα επιστημονικά συμπεράσματα από την Αμερικανική Παγκρεατολογική Εταιρεία, αποδείχθηκε πως ο καρκίνος στο πάγκρεας μπορεί να έχει σχέση και με την προηγούμενη, αναίτια εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη.
  • Λιπαρά κόπρανα: Μία από τις λειτουργίες του παγκρέατος είναι και η πέψη των λιπών. Αν η χολή και τα παγκρεατικά ένζυμα δεν φτάνουν στο έντερο εξαιτίας ενός εμποδίου –ενός όγκου ίσως– τα άπεπτα λιπαρά θα αυξήσουν το ποσοστό λίπους στα κόπρανα, επηρεάζοντας την όψη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πάγκρεας: Πως μπορούμε να το προστατέψουμε