Πάγωσε για άλλη μια φορά ο διαγωνισμός για την προμήθεια των ασθενοφόρων

26-12-2016

Χωρίς καινούργια σθενοφόρα παραμένει το ΕΚΑΒ παρά τις επενειλημμένες εκκλήσεις των εργαζομένων και παρά το ότι είχε δοθεί το πράσινο φως από τον υπουργό Υγείας παναγιώτη Κουρουμπλή για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός τον οποίο είχε μπλοκάρει καταθέτωντας ασφαλιστικά μέτρα μία εκ των εταιρειών που συμμετείχε. Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων Ευρώ που αφορά τη συνολική προμήθεια 186 ασθενοφόρων με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, είχε ξεκινήσει από το 2012.

 

Στις 16/07/2015 το ΔΣ ΕΚΑΒ αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού για τη προμήθεια ασθενοφόρων (βλέπε δήλωση εκπροσώπου Ιατρών) και παραπέμπει στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων το θέμα, με σκεπτικό να επιτραπεί η περαιτέρω διαπραγμάτευση με CITROEN και FIAT με σκοπό τη μείωση της τελικής τιμής.

Σύμφωνα με το σωματείο των Γιατρών “δυστυχώς όπως έγινε γνωστό από κύκλους της Διοίκησης οι ημερομηνίες είχανεκπνεύσει…. και δεν ήταν δυνατόν ακόμα και με θετική απόφαση να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός μέχρι 31/12/2015 όπως προβλέπεται”.

Ο δρόμος της διαπραγμάτευσης μετά τους ατυχείς χειρισμούς όπως αναφέρουν οι γιατροί,είναι δυστυχώς υποχρεωτικός, απαιτούνται όμως κάποιες προϋποθέσεις:

α. έγκριση από την αρμόδια αρχή του αιτήματος για διαπραγμάτευση.

β. Να γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια ακόμα παράταση του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί την προμήθεια.

Το Σωματείο Ιατρών ΕΚΑΒ από τον Ιανουάριο του 2014 με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, δελτία τύπου, επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας και έγγραφη ενημέρωση όλων των μελών του ΔΣ ΕΚΑΒ είχε ζητήσει την έγκαιρη ολοκλήρωση του διαγωνισμού επικαλούμενο τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις καθώς και τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ΕΚΑΒ.

“Είχαμε μιλήσει για τον κίνδυνο να μείνει το ΕΚΑΒ χωρίς ασθενοφόρα και Κινητές Ιατρικές Μονάδες σε περιφέρειες όπου είναι συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός κατοίκων, (σημ. Περιφέρεια Αττικής), να συνεχιστεί η σημερινή απαξίωση και εξαθλίωση με θύματα τους πολίτες και τους εργαζόμενους.

Δυστυχώς κάποια… μέλη του ΔΣ ΕΚΑΒ φρόντισαν με την πολύμηνη αρνητική τους στάση να οδηγήσουν την κατάσταση στα άκρα”.

 

Το Σωματείο Ιατρών στην ανακοίνωση του επισημαίνει ότι θα παρακολουθεί τη νέα εξέλιξη του διαγωνισμού και θα επανέλθει ενώ για να προασπισθεί τα συμφέροντα του ΕΚΑΒ δε θα διστάσει να στραφεί νομικά εναντίον παντός υπευθύνου σε περίπτωση αποτυχίας.

Τέλος οι γιατροί σημειώνουν ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια για να παραμείνει χωρίς ασθενοφόρα το ΕΚΑΒ και ότι ακόμα και όλα να γίνουν άριστα και γρήγορα θα χρειαστεί σίγουρα περισσότερο από ένας χρόνος και για τα καινούργια ασθενοφόρα!!!!!!