“Παιδιά ενός κατώτερου θεού” οι νοσηλευτές στα Ψυχιατρεία

26-12-2016

Με αφορμή ένα ακόμη περιστατικό έντονης βιαιοπραγίας ακαταλόγιστου κατάδικου ασθενή σε βάρος νοσηλευτή, ο Σύλλογος Νοσηλευτών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής εκφράζει τις διαμαρτυρίες του για τις ανεπαρκείς συνθήκες φύλαξης και περίθαλψης εγκληματιών ψυχοπαθών. Συγκεκριμένα σε επιστολή του με παραλήπτη τον υπουργό Υγείας αναφέρει: 

 «Γνωρίζετε καλά ότι κατά πρόδηλη παράβαση της κείμενης Νομοθεσίας, η φύλαξη των ακαταλόγιστων εγκληματιών κατ’ ανάγκην πραγματοποιείται στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, χωρίς να υπάρχει το προβλεπόμενο φυλακτικό προσωπικό και χωρίς να υφίστανται σε αυτά οι ειδικοί χώροι νοσηλείας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού και ασθενών.        

Την Κυριακή 20/9/2015 επικίνδυνος ασθενής που νοσηλεύεται δυνάμει του άρθρου 69 του ΠΚ στο ΨΝΑ «Δαφνί», επιτέθηκε κατά του προσωπικού και έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή υπαλλήλου, τον οποίο έπιασε από το λαιμό. Η τραγική εξέλιξη απετράπη με παρέμβαση των συναδέρφων του υπαλλήλου, από άλλα τμήματα”.

Οι νοσηλευτές διαμαρτύρονται για το παράδοξο και οξύμωρο φαινόμενο οι ακαταλόγιστοι ασθενείς-κρατούμενοι, που έχουν κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, να θεωρούνται ακίνδυνοι για τους εργαζόμενους που τους περιθάλπουν και να μην έχει προβλεφθεί η παρουσία ειδικού φυλακτικού προσωπικού αλλά και ειδικοί χώροι φύλαξης.

«Η έννοια της «δημόσιας ασφάλειας» αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο και δεν είναι δυνατόν οι σκληρά εργαζόμενοι σε επαχθείς συνθήκες υπάλληλοι των ψυχιατρικών νοσοκομείων, αλλά και οι ιδιαιτέρως ευάλωτοι ψυχιατρικοί ασθενείς να θεωρούνται παιδιά ενός κατώτερου Θεού και να μην κρίνεται επιβεβλημένη η προστασία τους!»

  Οι νοσηλευτές αναφέρουν επίσης ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος και επισημαίνουν με νόημα ότι η έκθεση ζωής σε κίνδυνο, προβλέπεται ως αδίκημα σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα. Τέλος στην επιστολή τους δηλώνουν κατηγορηματικά ότι θα είναι οι πρώτοι που θα αναζητήσουν ποινικές ευθύνες για την εγκληματική παράλειψη εφαρμογή της νομοθεσίας.