“Παίζοντας τη νοσοκόμα” στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία…

26-12-2016

«Μαϊμού» νοσοκόμες εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα στους New York Times το οποίο θίγει το θέμα της παρανομίας στα ελληνικά νοσοκομεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας. 

«Η Ελληνική λιτότητα γεννά την απάτη: Παίζοντας την νοσοκόμα» είναι ο τίτλος του άρθρου, σύμφωνα με το οποίο η οικονομική κρίση έχει αφήσει πολλούς ασθενείς χωρίς χρήματα και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να «προσλάβουν» επαγγελματίες αποκλειστικές νοσοκόμες καταφεύγοντας σε «πιο οικονομικές υπηρεσίες». Μιας και η παρανόμως εργαζόμενη αποκλειστική, για 12 ώρες, κοστίζει λιγότερο 53 ευρώ από την ίδια στιγμή που η νομίμως εργαζόμενη αποκλειστική στοιχίζει 62 ευρώ για έξι ώρες και 40 λεπτά. 

«Η Φωτεινή Κατσιγιάννη φοράει ένα λευκό καπέλο νοσοκόμας που εξέχει εμφανώς από το κεφάλι της. Είναι προϊσταμένη νοσοκόμα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ένα από τα πιο επιφανή νοσοκομεία της πόλης» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου. «Έτσι, ξαφνιάστηκε τον περασμένο μήνα, όταν την πλησίασε ένας άνδρας στον διάδρομο του νοσοκομείου. Εκείνη την εποχή, ο σύζυγός της ήταν ασθενής εκεί. Ο παράξενος άνθρωπος προέταξε το χέρι του με μια επαγγελματική κάρτα καλύπτοντας το πρόσωπό του, έτσι ώστε εκείνη να μην μπορεί να τον εντοπίσει. Της πρόσφερε να της νοικιάσει μια αποκλειστική νοσοκόμα». 

«Μου είπε ότι με 30 ευρώ θα μπορούσα να έχω ό.τι θέλω!» είπε η κυρία Κατσιγιάννη, γελώντας με την ιδέα ότι προτάθηκε στην προϊσταμένη να αγοράσει παράνομη νοσηλευτική φροντίδα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα πρώτοι έρχονται οι άνδρες στα νοσοκομεία κατά τις ώρες των επισκεπτηρίων, αφήνοντας επαγγελματικές κάρτες με φωτογραφίες των νοσηλευτών κάτω από τα μαξιλάρια και στους χώρους αναμονής. Στη συνέχεια οι γυναίκες έρχονται τη νύχτα. Είναι κυρίως αλλοδαπές από χώρες όπως η Γεωργία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. 

Οι νοσηλευτές είναι μόνο η αρχή. Σχεδόν τα πάντα μπορούν να ενοικιαστούν, αναφέρει ο δημοσιογράφος στον μεσότιτλο του άρθρου του. «Έχουμε το ίδιο πρόβλημα με τηλεοράσεις, με τα ασθενοφόρα, θα έλεγα ακόμα και με τα κλινοσκεπάσματα και τις καρέκλες» δήλωσε στους NYT ο Αναστάσιος Γρηγορόπουλος, διοικητής του Ευαγγελισμού. Οι καρέκλες μεταφέρονται από αγνώστους που τις νοικιάζουν σε συγγενείς των ασθενών. Ή φέρνουν τηλεοράσεις.

«Λόγω της κρίσης, τα τελευταία τρία χρόνια, βλέπουμε όλο και περισσότερες παράνομες νοσοκόμες» είπε ο κ. Γρηγορόπουλος στους NYT «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Πριν λίγες ημέρες κάλεσε την αστυνομία γιατί ο Ευαγγελισμός λεηλατήθηκε. Αρκετές παράνομες νοσοκόμες συνελήφθησαν αλλά αυτό είναι ένα αρκετά σπάνιο γεγονός επειδή η αστυνομία έχει τις δικές της ελλείψεις.