Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών: Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας να σημάνει το τέλος claw-back & rebate

24-08-2022

Μετά την ανακοίνωση της άρσης της ενισχυμένης εποπτείας από την Ε.Ε. στις 20 Αυγούστου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας και τον Αν. Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας την κατάργηση των μέτρων claw-back και rebate που επιβλήθηκαν το 2013 λόγω των μνημονίων. Σε διαφορετική περίπτωση ο Π.Σ.Φ. προαναγγέλλει καυτό φθινόπωρο.

Όπως υποστηρίζουν οι φυσικοθεραπευτές, ο κλειστός προϋπολογισμός για τις φυσικοθεραπείες που αφορά το 2022, ανέρχεται στα ίδια επίπεδα με το 2021, δηλαδή στα 73.995.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας που εκτέλεσαν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές, ανέρχονται στα 44.066.793,19 ευρώ, με όριο δαπάνης εξαμήνου τα 36.997.500 ευρώ.

Δηλαδή «υπέρβαση» περίπου 7.000.000 ευρώ το α΄ εξάμηνο ή 14.000.000 ευρώ το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές θα επιστρέψουν 14 εκ. ευρώ ως claw back. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται και rebate που ανέρχεται σε 10.000.000 ευρώ κατ’ έτος.

Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης δηλώνει σχετικά: «Δεν ζητάμε πλέον από τον ΕΟΠΥΥ και τον υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη την ενίσχυση του προϋπολογισμού της φυσικοθεραπείας και τον μηδενισμό του claw-back και του rebate, αλλά απαιτούμε την κατάργηση των μέτρων που μας επέβαλλε η τρόικα και τα μνημόνια το 2013».

Ο κ. Λυμπερίδης τονίζει πως «οι φυσικοθεραπευτές παρέχουν υπηρεσίες και δεν συνταγογραφούν, ούτε και μπορούν να αρνηθούν την εκτέλεση παραπεμπτικών για τις θεραπείες που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Άρα, δεν ευθύνονται για την αυξημένη ανάγκη των πολιτών και επισημαίνω ότι οι δαπάνες που δαπανώνται για φυσικοθεραπείες έχει αποδειχτεί ότι έχουν πολλαπλάσια οφέλη στα συστήματα υγείας, που συν τοις άλλοις είναι και οικονομικά».

Οι φυσικοθεραπευτές, εκτός από την κατάργηση των μνημονιακών μέτρων, ζητούν και το κούρεμα του οφειλόμενου claw back των προηγούμενων ετών. Και προειδοποιούν για καυτό φθινόπωρο.