Πανεπιστήμια: Επιστροφή στα αμφιθέατρα με 73% εμβολιασμένους φοιτητές και 91% πανεπιστημιακούς

16-09-2021

Ανοίγουν τα πανεπιστημία με το ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών – μαζί με τους νοσήσαντες – να φθάνει το 73% και των πανεπιστημιακών το 91%. Τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού καταγράφονται στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στις Θεολογικές σχολές.

Πιο αναλυτικά, σε σύνολο 513.151 φοιτητών έχουν εμβολιασθεί 349.206 φοιτητές, έχουν νοσήσει 27.874, ανεμβολίαστοι είναι οι 136.071. Εμβολιασμένοι και νοσήσαντες είναι οι 377.080 φοιτητές. Το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων φοιτητών έχει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο με ποσοστό 78%. Ακολουθεί το ανοιχτό Πανεπιστήμιο με ποσοστό 77%.

Λιγότεροι από τους μισούς φοιτητές έχουν εμβολαστεί στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στις Θεολογικές σχολές. Ο μικρότερος αριθμός εμβολιασμένων φοιτητών καταγράφεται στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης με ποσοστό 44%. Στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας ποσοστό 56% έχει εμβολιαστεί.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης ανέρχονται σε 54% , ενώ 51% των φοιτητών της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων έχει εμβολιαστεί.

Σχολεία & self test

Έως και αύριο Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται 6 δωρεάν self-τεστ από τα φαρμακεία. Η διάθεση των τεστ αφορά την κάλυψη ολόκληρου του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Βεβαίωση self-test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου).

Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος.

Επίσης, για την τρέχουσα εβδομάδα:

οι εκπαιδευτικοί,

τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και

του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) των σχολικών μονάδων

που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού έναντι του COVID-19 ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή μοριακό), στο οποίο θα έχουν υποβληθεί έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021.