Παραδοχή σκανδάλου η ανάκληση της ανάθεσης;

26-12-2016

Ανακλήθηκε από το γενικό γραμματέα Πελοπίδα Καλλίρη η ανάθεση εμπειρογνωμοσύνης για την οικονομική και λειτουργική απόδοση των δημόσιων νοσοκομείων για τα έτη 2012-2013 σε εκδοτικό οίκο που δεν έχει σχέση με το χώρο της υγείας. Να θυμίσουμε, όπως είχε αποκαλύψει το Healthview, το έργο που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, θα στοίχιζε 8.500 ευρώ και επρόκειτο για την επεξεργασία και την ανάλυση των στοιχείων που συλλέγει το ESYnet και που μέχρι πρότινος διεκπεραίωνε ο γενικός γραμματέας. Γινόταν δηλαδή χωρίς επιβάρυνση του προυπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Βαρνάβας πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών αναφέρει:

“Μετά το σάλο σε δεκάδες μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας αναγκάστηκε να ανακαλέσει (μέσω του Γεν. Γραμματέα) την ανάθεση εμπειρογνωμοσύνης σε εκδοτικό οίκο που εξειδικεύεται σε εκδόσεις ακροδεξιού περιεχομένου.

Η εμπειρογνωμοσύνη είχε ως αντικείμενο την Οικονομική & Λειτουργική Απόδοση των Δημόσιων Νοσοκομείων για τα έτη 2012-2013, ενώ η ανάκληση έχει ως σκοπό «τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας» δικαιολογία που προκάλεσε ασυγκράτητο γέλωτα σε όσους εμπλέκονται -έστω και ελάχιστα- με τα ζητήματα υγείας.

Συστήνουμε στον κ. Γεωργιάδη να πάψει να εκμεταλλεύεται τη θέση του προκειμένου να παραχωρεί εκδουλεύσεις στο χώρο της ακροδεξιάς ομάδας από την οποία προέρχεται και ν΄ ασκήσει τα καθήκοντά του με αμεροληψία την επόμενη εβδομάδα καθώς και στο λίγο χρόνο που θα υφίσταται ως κυβέρνηση η ΝΔ μετά την 25η Μαϊου”.

Να σημειωθεί όμως, ότι υπάρχει οδηγία ούτως ή άλλως εκ μέρους του υπουργείου ανάπτυξης για πάγωμα των όλων των αναθέσεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς αυτό να αλλάζει το γεγονός, ότι η “περί ης ο λόγος” ανάθεση, εγείρει ερωτηματικά τα οποία χρήζουν απαντήσεων.