Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η συμμόρφωση του αντικαπνιστικού νόμου

18-02-2020

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλη την επικράτεια, με τα αποτελέσματα να παραμένουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δεδομένου ότι καταγράφονται υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης με τις σχετικές διατάξεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, «οι έλεγχοι καταγράφουν τη κρίσιμη σημασία της συνεργασίας και της στήριξης των μέτρων από τη συντριπτική πλειοψηφία της επιχειρηματικής κοινότητας που αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί για την προστασία της δημόσιας υγείας και την περιφρούρηση του υγιούς ανταγωνισμού».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ελέγχων που διεξήχθησαν στο Καστέλι

Χανίων (12.02.2020) και στη Θεσσαλονίκη, όπου συνολικά σε 36 καταστήματα δεν καταγράφηκε καμία παράβαση. Επίσης, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 16.02.2020, σε 5 νυχτερινά κέντρα και μεγάλες πίστες, καπνίζοντες βρέθηκαν μόνο σε μία περίπτωση.

Ειδική αναφορά κάνει η ΕΑΔ με αφορμή περίπτωση καταγραφής κλειστού χώρου με την ένδειξη «χώρος καπνιστών» αλλά και ισχυρισμούς ιδιοκτήτη ότι η επιχείρησή του βρίσκεται σε διαδικασία ίδρυσης «λέσχης καπνού». Η Αρχή, «συμβουλεύει για ακόμη μία φορά τους καταστηματάρχες να μην υιοθετούν παράνομες πρακτικές που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μη σεβόμενοι τις προσπάθειες των υγιών επιχειρηματιών που τηρούν τη νομοθεσία».

Όπως διευκρινίζει, οι προϋποθέσεις ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας μιας λέσχης διαφέρει ουσιωσώς από αυτές των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και διέπονται από εντελώς διαφορετικό νομικό καθεστώς. «Όσοι επιλέγουν αυτή την οδό απλά παραβαίνουν το νόμο και δεν σέβονται την αγωνία και την προσπάθεια των συναδέλφων τους» σημειώνει η Αρχή και υπογραμμίζει:

«Καλούμε για ακόμη μία φορά τους ιδιοκτήτες ΚΥΕ να είναι προσεκτικοί και να μην παρασύρονται από σχετικές διαφημιστικές καταχωρήσεις για τη δημιουργία δήθων «λεσχών καπνίσματος», καθότι το μοναδικό που επιτυγχάνουν είναι να προκαλείται σύγχυση και τελικά να τους επιβάλλονται πρόστιμα. Όλοι μαζί πρέπει να προστατέψουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, να εξασφαλίσουμε ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού για όλους και να σεβαστούμε τη δημόσια υγεία Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου».

Στο μικροσκόπιο των αρχών οι λέσχες καπνίσματος

Σύμφωνα με τα συνοπτικά στατιστικά στοιχεία για το διάστημα 02.02.2020-15.02.2020:

– Από το σύνολο των 311 καταστημάτων που ελέχθησαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 78% των περιπτώσεων

– Από το σύνολο των 69 παραβάσεων μόνο 13 αφορούσαν καπνίζοντες σε χώρους που απαγορευόταν το κάπνισμα.

– Βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ποσού 58.300€.