Παραπαίει η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στα Δωδεκάνησα

26-12-2016

 Αποδυναμωμένη και με ελλείμματα είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στα δωδεκάνησα. Αυτό είναι το συμπέρασμα της επίσκεψης κλιμακίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στο Νοσοκομείο της Κω, στα Κέντρα Υγείας, και στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα το τρίημερο 5-7 Σεπτεμβρίου προκειμένου να ενημερωθεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος για τα υγειονομικά προβλήματα της περιοχής. Σύμφωνα με τον ΠΙΣ κρίνεται αναγκαία η κάλυψη βασικών τμημάτων του Νοσοκομείου, αλλά και η ενίσχυσή του Ιππικράτειου ιδρύματος, το οποίο έχει αποδυναμωθεί. Επίσης εντοπίστηκαν βασικές ελλείψεις σε παιδιάτρους, καρδιολόγους και άλλες βασικές ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες χρονίζουν, και πρέπει άμεσα να καλυφθούν.

 Η αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι πολύ σοβαρή σε όλα τα Δωδεκάνησα, επισημαίνει ο ΠΙΣ κυρίως μετά την αποχώρηση των περισσοτέρων ιατρών του πρώην ΕΟΠΥΥ. Ιδιόκτητα κτήρια, τα οποία αποτελούν μεγάλες επενδύσεις για την Υγεία, μαραζώνουν από έλλειψη προσωπικού και οι κάτοικοι αγωνιούν για την υγεία τους.

 

Επείγοντα περιστατικά διακομίζονται διαρκώς στο κέντρο ή/και στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ανασφάλειας για τους κατοίκους, αλλά και δυσφήμισης και προσβολής της εθνικής αξιοπρέπειας.

Το μεγάλο κύμα των τουριστών στην Κω, αλλά και όλα τα Δωδεκάνησα, αναφέρει ο ΠΙΣ κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου,πρέπει να έχει την αίσθηση ιδιαιτέρως ασφαλών υγειονομικών υπηρεσιών στην χώρα μας και στην περιοχή, προκειμένου να μην εκμεταλλεύονται τις υφιστάμενες υγειονομικές ανάγκες τα οργανωμένα ιατρικά θεραπευτήρια της απέναντι πλευράς, της γείτονος χώρας Τουρκίας, καθώς και να μην προσβάλλεται ο πολιτισμός μας, αλλά να ενισχύεται παράλληλα και ο τουρισμός μας.

 

Επίσκεψη στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα

Το κλιμάκιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου πραγματοποίησε επίσης επίσκεψη στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα, στον Κήπο του Ιπποκράτη, και συμμετείχε σε κοινή συνεδρίαση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιπποκράτειου Ιδρύματος.

Κατά την συνεδρίαση, απεφασίσθη μεταξύ άλλων:

– Ενίσχυση της Ιπποκρατικής ιδέας με κάθε τρόπο και ανάληψη πρωτοβουλιών για την ετήσια οργάνωση της ορκωμοσίας των αριστούχων αποφοίτων από τις Ιατρικές Σχολές όλης της χώρας, με απαγγελία του όρκου του Ιπποκράτη, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών και εργασιών με θέμα την ιατρική δεοντολογία.

– Προσπάθεια για διεύρυνση των εκδηλώσεων σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την Πολιτεία να ενσκήψει με πραγματικό ενδιαφέρον, ώστε να ενισχυθούν οι Υγειονομικές μονάδες των νησιών και όλης της χώρας, καθώς και οι αξίες οι οποίες διέπουν την ιατρική λειτουργία και την δεοντολογία. Τα λόγια, οι υποσχέσεις, οι διαπιστώσεις και τα ευχολόγια πρέπει επιτέλους να σταματήσουν και να δώσουν τη θέση τους σε πράξεις και ενέργειες τέτοιες, ώστε να ατενίζουμε το παρόν και το μέλλον της χώρας μας με ελπίδα και αισιοδοξία.

Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να συνδράμει στις προσπάθειες της πολιτείας προς την ως άνω κατεύθυνση  και αναμένει από την ίδια την Πολιτεία να πράξει τα δέοντα.