Παράσταση διαμαρτυρίας από τα άτομα με αναπηρία στα ΚΕΠΑ

26-12-2016

Παράσταση διαμαρτυρίας στα ΚΕΠΑ πραγματοποιούν σήμερα (Πέμπτη) τα άτομα με αναπηρία, διαμαρτυρόμενα για τις αλλαγές στην πολιτική επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων. Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.) καταγγέλλει ότι τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπήρων έχουν μετατραπεί σε «μηχανές σφαγείων που μειώνουν ποσοστά αναπηρίας, κόβουν από τους αναπήρους επιδόματα, συντάξεις, φάρμακα, θεραπείες και τεχνικά βοηθήματα εκθέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή».

 Όπως αναφέρει η Σ.Ε.Α.ΑΝ., «στην κατεύθυνση να περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των αναπήρων που παίρνει επίδομα ή αναπηρική σύνταξη έρχονται τώρα με μια σειρά αποφάσεις τους να βάλουν νέο όριο το 80% και άνω». Επικαλείται μάλιστα έκθεση του ΟΟΣΑ για τα επιδόματα και τις αναπηρικές συντάξεις, σύμφωνα με την οποία για την Ελλάδα στόχος είναι να σταματήσουν να παίρνουν σύνταξη και επίδομα οι μισοί από αυτούς που παίρνουν σήμερα και τα επιδόματα να μειωθούν στο μισό, το πολύ στα 200 με 250€ τον μήνα.

Η Σ.Ε.Α.ΑΝ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί:

–       Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία – πρόνοια με απαγόρευση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς.

–       Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φάρμακα, θεραπείες  σε όλους χωρίς προϋποθέσεις.

–       Να μην περάσει ούτε μια γραμμή από την έκθεση – οδηγία του ΟΟΣΑ για μαζικές περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑΜΕΑ.

–       Ούτε ένα 1€ περικοπή στα επιδόματα αναπηρίας και συντάξεις.

–       Κατάργηση του παράβολου – χαράτσι που υποχρεώνονται να πληρώνουν οι υποψήφιοι εξεταζόμενοι στα ΚΕΠΑ.