Παρέμβαση Ξανθού από το παγκόσμιο Συνέδριο Θαλασσαιμίας στη Θεσσαλονίκη

19-11-2017

 

“Oι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όσον αφορά την επάρκεια του αίματος, την πρόσβαση στα φάρμακα, στα υλικά  και στις διαγνωστικές εξετάσεις καθώς και την παρακολούθησή τους από εξειδικευμένες μονάδες μεσογειακής αναιμίας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη όπου και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Θαλασσαιμίας την Παρασκευή στις 18/11.

Ο κος Ξανθός αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δόθηκε στους επικουρικούς γιατρούς να υπηρετούν για 3 χρόνια στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, την  προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών ΕΣΥ για την ενίσχυση των μονάδων αυτών, τη λήψη μέτρων για την κεντρική διαχείριση του αίματος αλλά και την ίδρυση ειδικού καρδιολογικού ιατρείου στο ΑΧΕΠΑ και ειδικού ηπατολογικού ιατρείου στο Ιπποκράτειο Αθήνας για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Ο υπουργός υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες που έχουν γίνει με στόχο τη  διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών στα καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα όπως η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C, που είχε ως αποτέλεσμα να πενταπλασιαστούν οι ασθενείς με πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες.

Πριν την έναρξη του Συνεδρίου, ο κ. Ξανθός πραγματοποίησε συνάντηση με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Σ. Πλωμαρίτη, τη διοικήτρια του Ιπποκρατείου, Βασιλική Παπαχριστοδούλου, και τον αναπληρωτή καθηγητής χειρουργικής και Δ/ντή της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου, Ιωάννη  Φούζα  με αντικείμενο τη στήριξη και ανάπτυξη της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Ηπατος και Νεφρού. Τα ζητήματα τα οποία, όπως μεταφέρθηκαν στον Υπουργό, χρήζουν άμεσης  αντιμετώπισης είναι η ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ με ειδική πρόβλεψη για τη νοσηλεία μεταμοσχευθέντων, αλλά και η πρόσληψη εξειδικευμένων χειρουργών, μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, λόγω επικείμενων συνταξιοδοτήσεων δύο γιατρών.

Στη συνέχεια ο Υπουργός συναντήθηκε με τους διοικητές και τους αναπληρωτές διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ από τους οποίους ζήτησε αναλυτική ενημέρωση όσον αφορά τις ενέργειες που έχουν γίνει για την ανάπτυξη των ΤΟΜΥ αλλά και για την πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και των ΥΠΕ.

Το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου Θαλασσαιμίας όπου στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια διοργάνωση πολύ τιμητική για τη χώρα, για τον επιστημονικό της κόσμο και για την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας. «Είναι μια κίνηση αξιοπιστίας της χώρας αλλά και αλληλεγγύης προς την κοινωνία της που δίνει σκληρή μάχη για να ξανασταθεί στα πόδια της» είπε ο κ. Ξανθός τονίζοντας ότι η Υγεία είναι ένας τομέας υψηλής πολιτικής προτεραιότητας για την κυβέρνηση, και κυρίως κομβικής σημασίας για την αξιοπρέπεια και τη συνοχή της κοινωνίας.