Πάρκινσον: Ποια είναι πρώιμα σημάδια στο περπάτημα

Νοσοκόμα κρατά τα χέρια ασθενούς με Πάρκινσον
21-09-2021

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή του νευρικού συστήματος που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις με τα χρόνια. Συχνά όμως ξεκινά με συμπτώματα που είναι ελάχιστα ανιχνεύσιμα. Ένας μικρός τρόμος (τρέμουλο), μια μικρή ακαμψία, ή αργές αλλαγές στον συντονισμό σας μπορεί να είναι τα μοναδικά σημάδια, ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ωστόσο, μια έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πρόγραμμα άσκησης, φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής, είναι το κλειδί για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί λένε να προσέχετε τα λεπτά σημάδια που θα μπορούσαν να υποδείξουν την ασθένεια. Συμπεριλαμβανομένων μικρών αλλαγών στον τρόπο που περπατάτε.

Υπάρχουν τέσσερα συγκεκριμένα συμπτώματα, που σχετίζονται με το περπάτημα. Αυτά μπορεί να δείχνουν τα πρώτα στάδια του Πάρκινσον. Θα πρέπει να μιλήσετε αμέσως με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά.

Δεν μπορείτε να περπατήσετε με τον συνήθη ρυθμό σας

Για πολλούς ασθενείς με Πάρκινσον, το περπάτημα μπορεί να γίνει δύσκολο, κυρίως λόγω ενός φαινομένου που είναι γνωστό ως βραδυκινησία. Αυτό τείνει να επηρεάζει τις ταχέως επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Έτσι, γίνεται δύσκολος ο συντονισμός των βημάτων του ατόμου με τον συνηθισμένο του ρυθμό.

Μαζί με το τρέμουλο και την ακαμψία, η βραδυκινησία θεωρείται ένα από τα τρία πιο κοινά σημάδια της νόσου του Πάρκινσον. Μάλιστα, η EDPA λέει ότι το 98% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν βραδεία κίνηση. Είναι συχνά από τα πρώτα συμπτώματα που οι ασθενείς παρατηρούν νωρίς στην εξέλιξη της νόσου.

Πιθανό σημάδι Πάρκινσον αν το μέγεθος των βημάτων σας είναι μικρότερο από το σύνηθες

Πολλοί ασθενείς με Πάρκινσον που βιώνουν βραδυκινησία βιώνουν επίσης υποκινησία, η οποία είναι μειωμένο πλάτος ή εύρος κίνησης. «Η υποκινησία αναφέρεται στο γεγονός ότι, εκτός από αργές, οι κινήσεις είναι και μικρότερες από τις επιθυμητές», εξηγεί μια μελέτη του 2001, που δημοσιεύτηκε στο νευρολογικό περιοδικό Brain.

Λόγω αυτής της αλλαγής στο εύρος κίνησης, τα άτομα με υποκινησία τείνουν να βιώνουν συχνότερους τραυματισμούς. «Το μειωμένο πλάτος κίνησης μπορεί να κάνει ένα βήμα να είναι μικρότερο. Οπότε πολλοί ασθενείς τραυματίζονται καθώς προσπαθούν να ξεπεράσουν ένα εμπόδιο. Αλλά δεν κάνουν αρκετά μεγάλο βήμα». Αυτά αναφέρονταν σε μελέτη του 2012, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine.

Τα χέρια σας δεν ταλαντεύονται φυσικά όταν περπατάτε

Εκτός από το βραδύτερο και το μικρότερο βάδισμα, ορισμένοι ασθενείς με Πάρκινσον διαπιστώνουν ότι τα χέρια τους σταματούν να ταλαντεύονται φυσικά όταν περπατούν. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο περιοδικό Gait and Posture, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Penn State συνέκριναν τις κινήσεις των χεριών σε οκτώ ασθενείς με Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο με εκείνες οκτώ ατόμων που δεν είχαν τη νόσο. Κάθε ομάδα περπάτησε για οκτώ λεπτά με επιταχυνσιόμετρα τοποθετημένα στα άκρα τους για να μετρηθεί η ταχύτητα και το εύρος κίνησης των χεριών τους. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα με Πάρκινσον εμφάνισαν σημαντική ασυμμετρία στην ταλάντευση του βραχίονα όταν περπατούσαν σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι το ένα τους χέρι ταλαντευόταν σημαντικά λιγότερο από το άλλο.

“Η μέτρηση της ασυμμετρίας ταλάντωσης και ο συντονισμός του βραχίονα με την μέθοδό μας μπορεί να είναι ο φθηνότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για τον εντοπισμό της νόσου του Πάρκινσον νωρίς στη ζωή των ασθενών, όταν είναι ακόμα δυνατή η θεραπεία των συμπτωμάτων της νόσου και η βελτίωση της μακροζωίας”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Stephen Piazza, καθηγητής κινησιολογίας στο Penn State.

Μπορεί να έχετε πρόβλημα να στίβετε στις γωνίες, ή να αισθάνεστε σαν τα πόδια σας να είναι κολλημένα στο πάτωμα

Μια άλλη αλλαγή στο περπάτημα, που μπορεί να υποδηλώνει Πάρκινσον, είναι μια κινητική διαταραχή γνωστή ως “πάγωμα”. Αυτό συμβαίνει όταν προσπαθείτε να κάνετε ένα βήμα μπροστά και ξαφνικά νιώθετε ότι δεν μπορείτε. Σαν το πόδι σας να έχει κολλήσει στο πάτωμα. Το σύμπτωμα τείνει να είναι πιο ορατό σε ασθενείς των οποίων η νόσος του Πάρκινσον έχει προχωρήσει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το πάγωμα συνήθως συμβαίνει σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Όπως όταν ο ασθενής ξεκινά να περπατάει, όταν περνάει από μια πόρτα, όταν προσπαθεί να στρίψει, ή όταν πλησιάζει σε μια καρέκλα. Συνήθως είναι μόνο προσωρινό. Μόλις περάσει αυτό το σημείο, το άτομο μπορεί συχνά να αρχίσει να περπατά ελεύθερα ξανά. Τα επεισόδια διαρκούν συνήθως λίγα δευτερόλεπτα. Και συχνά ενεργοποιούνται από πολλαπλές ή πολύπλοκες εργασίες.

Εάν παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή αλλαγή στον τρόπο που περπατάτε, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας. «Μερικές φορές αυτά τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν είναι τόσο ενοχλητικά». Αυτό λέει η δρ. Gwenn Smith. Διευθύντρια του Τμήματος Γηριατρικής Ψυχιατρικής και Νευροψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Johns Hopkins Bayview. «Αλλά υποδεικνύουν ότι πρέπει να δείτε έναν νευρολόγο για αξιολόγηση».

Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org
Πηγή: https://www.epda.eu.com
Πηγή: https://www.sciencedaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πάρκινσον: Πως μπορεί να φανεί στα μάτια