Πάρκινσον: Πως μαρτυρά τη νόσο η ταχύτητα με την οποία πληκτρολογούμε

04-09-2018

Καθημερινά καθόμαστε όλοι μας στον υπολογιστή και πληκτρολογούμε. Είτε για τη δουλειά μας, είτε επειδή μιλάμε στο διαδίκτυο με φίλους. Θα το περιμένατε όμως ποτέ πως ο χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να πιέσει διαφορετικά πλήκτρα μπορεί να υποδείξει εάν πάσχει από τρέμουλο στα άνω άκρα. Ένα από τα βασικά συμπτώματα του Πάρκινσον που μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και 6 χρόνια πριν την διάγνωση. Αυτό έδειξε νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνιων

 

Όταν η ταχύτητα πληκτρολόγησης συγκρίνεται μεταξύ ατόμων με και χωρίς διαταραχή κίνησης, μπορεί να διαγνωσθεί η νόσος του Πάρκινσον στο 80% των περιπτώσεων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί τόσο από τους γιατρούς όσο και από τους πιθανούς πάσχοντες επιτρέποντάς τους να καθορίσουν οι ίδιοι εάν πάσχουν από την ασθένεια. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική διότι επιτρέπει τη συνταγογράφηση φαρμάκων που επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Charles Sturt στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, ανέλυσαν 76 άτομα, εκ των οποίων οι 27 είχαν ήπιο Πάρκινσον που δεν απαιτούσε φαρμακευτική αγωγή. Από όλους τους συμμετέχοντες, οι 15 είχαν ελαφρύ τρέμουλο στα χέρια αλλά δεν είαχν απαραιτήτως τη νόσο του Πάρκινσον.

Για 9 μήνες, είχε εγκατασταθεί ένα πρόγραμμα σε όλα τα πληκτρολόγια των συμμετεχόντων στους υπολογιστές τους στο σπίτι τους, για να παρακολουθεί πόσο γρήγορα πιέζονταν τα πλήκτρα. Αυτή η ταχύτητα συγκρίθηκε εν συνεχεία με την τυπική συχνότητα του χεριού ενός ασθενούς του Πάρκινσον.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως η μέθοδος αυτή, διαγιγνώσκει την ήπια νόσο του Πάρκινσον με ακρίβεια 80%.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Γουόργουικ Άνταμς, που πάσχει και ο ίδιος από Πάρκινσον, δήλωσε στο New Scientist: «Ο τελικός στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ευρέως διαθέσιμου τεστ εξέτασης».

Έρευνα από το Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης στη Σουηδία που δημοσιεύτηκε νωρίτερα έδειξε πως οι άνδρες στις πιεστικές και απαιτητικές θέσεις που νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο, κινδυνεύουν περισσότερο από την κινητική αυτή διαταραχή, σύμφωνα με μελέτη σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αντίθετα, οι γυναίκες που νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους, κινδυνεύουν περισσότερο από την κινητική διαταραχή, προσθέτει η έρευνα

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γυναίκες με υπερβολικό έλεγχο της εργασίας τους, δουλεύουν υπερωρίες ή παίρνουν δουλειά στο σπίτι, πράγμα που μπορεί να τους προκαλέσει άγχος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πάρκινσον: Οι διαβητικοί κινδυνεύουν περισσότερο
Μάτια: Πως «προδίδουν» το Πάρκινσον σε αρχικό στάδιο