Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ιατρικών συλλόγων και υπουργείου Υγείας οι προσλήψεις στις ΤΟΜΥ

06-09-2017

Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας (8/9) για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), οι σχετικές αιτήσεις παραμένουν είδος προς εξαφάνιση! Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεί, μόλις 500 αιτήσεις έχουν γίνει πανελλαδικά για τις 1.195 θέσεις ιατρών (956 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων και 239 θέσεις παιδιάτρων) που πρέπει να στελεχώσουν τις 239 ΤΟΜΥ.

Στελέχη του χώρου της υγείας που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε αγώνα δρόμου αναζητώντας υποψηφίους για τις θέσεις γιατρών σε ΤΟΜΥ. Είναι ενδεικτικό το sms που φεύγει με μαζική αποστολή καθημερινά τις τελευταίες ημέρες από κινητά τηλέφωνα αξιωματούχων των ΥΠΕ και του ΕΣΥ γενικότερα και καλεί «Εάν γνωρίζετε άνεργους γιατρούς σας παρακαλώ φέρτε τους σε επικοινωνία μαζί μου»!

Άλλωστε μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ανέφεραν ότι είχαν υποβληθεί μόλις 77 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων στην περιοχή της Αθήνας. Διευκρινίζεται ότι ο ΙΣΑ όπως και οι άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι καταγράφουν το ενδιαφέρον των γιατρών μέσα από τις βεβαιώσεις που δίνουν στα μέλη τους καθώς η σχετική βεβαίωση είναι δικαιολογητικό που πρέπει να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι γιατροί όταν υποβάλλουν την αίτησή τους για τις ΤΟΜΥ.

Αντίστοιχα, στην Πάτρα όπου έχουν προκηρυχθεί 40 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων και 10 θέσεις παιδιάτρων, έχουν υποβληθεί συνολικά 20 αιτήσεις. Στον Βόλο και στο Αγρίνιο υποβλήθηκε μία αίτηση σε εκάστη περιοχή ενώ σε άλλες περιοχές, όπως πχ στη νησιωτική Ελλάδα δεν έχει υποβληθεί καμία αίτηση.

Την ίδια ώρα, η Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «εκφοβισμό των γιατρών», που δέχονται ασφυκτικές και αθέμιτες πιέσεις να υποβάλλουν αιτήσεις για τις θέσεις ΤΟΜΥ στην περιοχή τους, που αυτή τη φορά, όπως αναφέρουν, βρήκαν τον εκφραστή τους στο πρόσωπο του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Υπουργείου, κ. Σταμάτη Βαρδαρό.

«Σε συνέντευξη του, ο κ. Βαρδαρός σημείωσε ότι από μισθολογική άποψη «τα κίνητρα (για πρόσληψη ιατρών στα ΤΟΜΥ) είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, ιδίως αν τα συνυπολογίσεις με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, που θα είναι συμβάσεις πολύ χαμηλότερης αποζημίωσης από αυτές που ισχύουν μέχρι σήμερα» αναφέρει η Ένωση, τονίζοντας πως «πρόκειται για απευθείας εκφοβισμό των εργαζομένων, συμβεβλημένων ιατρών, αλλά και των νέων ιατρών που περιμένουν τη νέα σύμβαση, καθώς ξεκάθαρα τονίζει πως όποιος δε δηλώσει πρόθεση για διορισμό στα ΤΟΜΥ σύντομα θα έχει σύμβαση, όχι με δέκα ευρώ μεικτά (3 ευρώ καθαρά) ανά ασθενή, αλλά με πολύ λιγότερα», αναφέρει η Ένωση.

Και συνεχίζει: «Φυσικά αυτές οι απειλές και εκφοβισμοί λαμβάνουν χώρα επειδή ελάχιστοι ιατροί έχουν δηλώσει πρόθεση διορισμού στα ΤΟΜΥ και το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο. Επειδή όμως ο εκφοβισμός των εργαζομένων διώκεται ποινικά, αναμένουμε την παρέμβαση της δικαιοσύνης και τις έντονες αντιδράσεις του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου, την στήριξη των υπολοίπων ενώσεων και ομοσπονδιών εργαζομένων καθώς και την άμεση παραίτηση του γενικού γραμματέα του Υ.Υ. κ Βαρδαρού».

Από την άλλη το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει τα εξής:

Πραγματικά, προκαλεί απορία η αντίδραση μερίδας ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών στην προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας να προσελκύσει γιατρούς και ειδικότερα νέους επιστήμονες για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Πρόκειται για θέσεις εργασίας  που προσφέρουν «καθαρές» απολαβές που ξεπερνούν τα 1600€ , με καθεστώς μισθωτής εργασίας,  τετραετή απασχόληση και  εξασφαλισμένη τη συνέχεια της λειτουργίας των δομών και μετά τη λήξη του 4ετούς προγράμματος. Προφανώς οι θέσεις στις ΤΟΜΥ προτάσσονται ως καλύτερη ευκαιρία συγκριτικά με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ οι οποίες αντικειμενικά δεν μπορούν να είναι αντίστοιχης αποζημίωσης. Η παρότρυνση κυρίως σε νέους γιατρούς για συμμετοχή στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημόσιας ΠΦΥ δεν συνιστά εκφοβισμό των παλιών, αλλά κάλεσμα συμπόρευσης και πρόσκληση επιστροφής τους επιστήμονες  που μετανάστευσαν στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τις διαρροές που γίνονται στον Τύπο για δήθεν μηδαμινό ενδιαφέρον των γιατρών να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, η απάντηση θα έρθει την ερχόμενη Παρασκευή που «κλείνει» η προκήρυξη. Κατανοούμε τους ευσεβείς πόθους κάποιων για «Βατερλώ» της μεταρρύθμισης, τους διαβεβαιώνουμε, όμως, ότι θα διαψευστούν τον επόμενο μήνα με το άνοιγμα των πρώτων νέων δομών ΠΦΥ.