Πελώνη: “Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε – Δεν ξαναπάμε σε lockdown”

τεστ
14-07-2021

«Το δίλημμα είναι σαφές: Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Μιλώντας για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μία άλλη φάση της πανδημίας, πρέπει όλοι να το καταλάβουμε. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν ένα, ενάμιση χρόνο. Έχουμε το εμβόλιο το οποίο δεν υπήρχε πριν και είναι δωρεάν, καθολικό, προσβάσιμο σε όλους. Είναι η μόνη ασπίδα αυτοπροστασίας και προστασίας του περιβάλλοντός μας, μαζί βέβαια με τον συχνό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και την τήρηση των μέτρων προστασίας από όλους»

«Από εκεί και πέρα, όλες οι εκκλήσεις, όλη η ενθάρρυνση, όλα τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση, στόχο έχουν να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους. Ο καθένας από εμάς, πρέπει πλέον να αναλάβει και την ευθύνη του από τη στιγμή που έχει πρόσβαση στο εμβόλιο, να εμβολιαστεί για να προστατευθεί. Ελπίζουμε πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα έχει εμβολιαστεί το 70%» πρόσθεσε.

Πελώνη: “Δεν θα ξαναπάμε σε lockdown”

Η κ. Πελώνη επισήμανε ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να ξαναπάει σε lockdown, υπογραμμίζοντας ότι όλη η προσπάθεια είναι να τιθασεύσουμε τη μετάλλαξη, να προστατευτούμε. «Ο στόχος είναι να πάμε παρακάτω, ακόμη κι αν σημαίνει αυτό ότι ένα διάστημα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, λαμβάνοντας όλοι τα μέτρα μας. Δεν είναι να πηγαίνουμε σε οριζόντια lockdown και μέτρα, τα οποία είναι άδικα απέναντι σε όσους έχουν τηρήσει τα μέτρα και έχουν πάρει την ατομική και την κοινωνική ευθύνη που τους αναλογεί» είπε.

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε κατηγορίες εργαζομένων η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε ότι μέχρι τις 16 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχουν τον χρόνο να κάνουν την πρώτη δόση και να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού και να ολοκληρώσουν και με τη δεύτερη δόση. Διαφορετικά, όπως είπε, θα έχουν άδεια άνευ αποδοχών.

Σε ό,τι αφορά στους υγειονομικούς, σημείωσε «υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε και οι πιο δύσπιστοι να ανταποκριθούν. Έχουν δουλέψει πάρα πολύ και έχουν βάλει πλάτη, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούν και αυτοί που είναι δύσπιστοι ή διστάζουν ότι βρίσκονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, σε χώρους υπερμετάδοσης και να αναλάβουν την ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και απέναντι στους ασθενείς».

«Δεν μπορεί να συζητάμε μετά από 18 μήνες στην πανδημία τα αυτονόητα, από τη στιγμή που έχουμε το εμβόλιο. Ή θα εμβολιαστούμε λοιπόν ή θα νοσήσουμε. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη μας» τόνισε η κ. Πελώνη.

Υποχρέωση των καταστηματαρχών η ασφάλεια από τον κορονοϊό

Για τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, οι οποίοι ανοίγουν την Παρασκευή μόνο για εμβολιασμένους, υπογράμμισε ότι «αυτό είναι το υγειονομικά σωστό να γίνει, αυτή τη στιγμή».

«Ωστόσο, για έναν εργαζόμενο σε ένα τέτοιο κατάστημα, η εργασία του προφανώς δεν είναι μη ουσιώδης δραστηριότητα. Είναι δραστηριότητα αναγκαία για την επιβίωσή του. Προφανώς, είναι καθήκον και υποχρέωση των καταστηματαρχών να τηρούν όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας, όπως και των εργαζομένων που θα φορούν μάσκες» συμπλήρωσε.

Επίσης η κ. Πελώνη είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν κανονικά στις τάξεις οι μαθητές και πρόσθεσε «είδα και την παρέμβαση του πρύτανη του Αριστοτελείου, που καλεί όλους τους φοιτητές να εμβολιαστούν και θα θέσει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προφανώς είμαστε υπέρ, είναι το αυτονόητο για όποιον θέλει να επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Τέλος αναφερόμενη στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «ο κ. Τσίπρας από τη μια μιλά για «βούρδουλες» και τιμωρία και από την άλλη βγαίνει με δηλώσεις υπέρ της στήριξης των μέτρων και του εμβολιασμού, κάτι που άργησε ενάμιση χρόνο να κάνει. Δεν τοποθετείται, όμως, ξεκάθαρα για το ποια είναι η θέση του για τα συγκεκριμένα μέτρα».