Πέντε καλοκαιρινά φρούτα μαγειρεμένα “αλλιώς”!

26-12-2016

Τα μαγειρεμένα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν ένα λαχταριστό συνοδευτικό για τα γεύματά σας ή συστατικό μιας καλοκαιρινής σαλάτας. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να τα καταναλώνουμε ωμά, όταν όμως μαγειρευτούν προσδίδουν ξεχωριστή υφή και γεύση. Μπαχαρικά όπως η μέντα, το θυμάρι και το δεντρολίβανο προσθέσουν να δώσουν μία extra πινελιά στο πιάτο σας.

 

Ένα καρπούζι σαλάτα!

Ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού το καρπούζι πέρα από την ιδιότητα του σαν επιδόρπιο μπορεί να αποτελέσει την βάση για μια μοναδική σαλάτα. Στην παρακάτω συνταγή το γλυκό, ζουμερό καρπούζι συνδυάζεται άψογα με την αλμυρή κρεμώδη φέτα.

Υλικά: 1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κομμάτια, 4 φέτες καρπούζι κομμένες σε κύβους, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 κουταλιές ξύδι, 2 κουταλιές ψιλοκομμένη μέντα, 60 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη,1/4 κουταλάκι πιπέρι ή chilli, αλάτι κατά προτίμηση.

Παρασκευή: Ανακατέψτε όλα τα υλικά και αφήστε τα να μαριναριστούν για μία ώρα. Η σαλάτα είναι έτοιμη.

 

Λεμονάδα Ροδάκινο

Λεμονάδα ή χυμός ροδάκινο; Χυμός ροδάκινο ή λεμονάδα; Όπως και να το ονομάσετε είναι ένα πολύ εύκολο δροσιστικό ρόφημα το οποίο μπορεί να συνοδεύσει τα καλοκαιρινά μεσημέρια σας, ενώ εάν προσθέσετε και λίγο ρούμι μπορεί να γίνει ένα υπέροχο κοκτέιλ.

Υλικά: 4 ποτήρια νερό, 3 ροδάκινα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, μισή κούπα ζάχαρη, 1 ποτήρι φρέσκο χυμό λεμονιών, 4 ποτήρια με παγάκια, 1 ροδάκινο κομμένο σε 8 φέτες.

Παρασκευή: Βάλτε το νερό, τα 3 ροδάκινα και τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι και αφήστε τα να έρθουν σε βρασμό. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 3 περίπου λεπτά. Βάλτε το μίγμα στο blender και αφήστε το να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά. Στη συνέχεια πολτοποιείστε το μέχρι να λιώσει πολύ καλά. Αφήστε το στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 3 ώρες. Χρησιμοποιείστε ένα σουρωτήρι για να σουρώσετε το μίγμα και να απομακρύνετε όλα τα στερεά συστατικά. Κρατήστε το υγρό μέρος και ανακατέψτε τα με το χυμό λεμόνι και τα παγάκια. Σερβίρετε με μία φέτα ροδάκινου μέσα σε κάθε ποτήρι.

 

Μπρουσκέτες με σύκο και τυρί

Η συνταγή αυτή χρησιμοποιεί αποξηραμένα σύκα, έτσι μπορείτε να την ετοιμάσετε όλο το χρόνο. Αποτελεί τέλεια επιλογή για πάρτι ή αλλιώς μπορείτε να την μετατρέψετε στην γέμιση για ένα διαφορετικό σάντουιτς!

Υλικά: 1 & 1/4 κούπας ψιλοκομμένα αποξηραμένα σύκα, 3 κουταλιές ζάχαρη, 3 φέτες πορτοκάλι, ξύσμα από ένα πορτοκάλι, χυμό από ένα πορτοκάλι, μισό κουταλάκι ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο, μία πρέζα πιπέρι, φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, 300 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί, 1/3 της κούπας ψιλοκομμένα καρύδια.

Παρασκευή: Τοποθετείστε τα σύκα, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, το ξύσμα & το χυμό πορτοκαλιού, το δενδρολίβανο και το πιπέρι σε ένα τηγάνι. Καλύψτε τα και αφήστε τα να μαγειρευτούν για περίπου 10 λεπτά. Πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί τοποθετείστε  1 & 1/2 κουταλάκι κατσικίσιο τυρί και 1 & 1/2 κουταλάκι από το μίγμα σύκου. Πασπαλίστε με καρύδι και οι μπρουσκέτες είναι έτοιμες.

 

Κίτρινη & κόκκινη σαλάτα με βανίλιες

Και επειδή τρώμε πρώτα με τα μάτια η σαλάτα αυτή θα σας ανοίξει την όρεξη, ενώ αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για το κρέας , το ψάρι ή το κοτόπουλο.

Υλικά: 2 κίτρινες πιπεριές, 1 κόκκινη πιπεριά, 2 & 1/2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλιά ξύδι, 1 κουταλιά ψιλοκομμένο σχοινόπρασσο, 1 κουταλάκι θυμάρι, 1 κουταλάκι μουστάρδα, 1/4 κουταλάκι αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι, 8 βανίλιες κομμένες στη μέση, 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες, 60 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί ή άλλο της αρεσκείας σας όπως γραβιέρα.

Παρασκευή: Κόψτε τις πιπεριές στη μέση, τοποθετείστε τις με τη φλούδα προς τα πάνω στον φούρνο και αφήστε τις να ψηθούν μέχρι να μαυρίσουν απέξω. Αφήστε τις να κρυώσουν για λίγο και στη συνέχεια ξεφλουδίστε τις και κόψτε τις σε μπαστουνάκια. Ανακατέψτε τις πιπεριές με τα υπόλοιπα υλικά- εκτός από το τυρί- και αφήστε τα να μαριναριστούν για τουλάχιστον 15 λεπτά. Πριν σερβίρετε προσθέστε το τυρί.

 

Βερίκοκα στο grill

H συνταγή αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλά διαφορετικά φρούτα όπως ο ανανάς, τα αχλάδια, τα κεράσια, οι μπανάνες, τα ροδάκινα, τα μήλα, και τα σύκα.

Υλικά: 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι μέλι, 6 βερίκοκα κομμένα στη μέση, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι, λίγο θυμάρι.

Παρασκευή: Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί απλώστε τα βερίκοκα. Αναμείξτε το λάδι με το μέλι και αλείψτε με το μίγμα τα βερίκοκα. Τοποθετείστε το ταψί στο φούρνο και ψήστε. Πριν τα σερβίρετε προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και γαρνίρετε με το θυμάρι. Για πιο όμορφη εμφάνιση χρησιμοποιείστε το grill αντί για τον φούρνο.

 

Ήβη Παπαϊωάννου

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. http://www.myrecipes.com/

2. New York Times. Martha Rose Shulman. These foods were made for grilling. Last accessed 20/7/2014.

http://well.blogs.nytimes.com/2014/07/11/these-fruits-were-made-for-grilling/

 

Tags: συνταγές, φρούτα, πρωτότυπες συνταγές με φρούτα, καρπούζι, λεμονάδα, ροδάκινο, βερίκοκο, βανίλιες, σύκα, καλοκαιρινά φρούτα, φρούτα αλλιώς, δροσερές συνταγές, δροσερά φρούτα