Πέντε τροφές για δυνατά μαλλιά

26-12-2016

Τα μαλλιά μας δεν έχουν άλλο πρακτικό ρόλο από την προστασία του κεφαλιού κυρίως από την ηλιακή ακτινοβολία. Είναι όπμως πολύ σημαντικά για την αυτοπεποίθηση ενός ανθρώπου καθώς συμετέχουν στην πρώτη εικόνα που θα σχηματίζει κανείς. Επίσης κακή ποιότητα μαλλιών είναι συχνά σημάδι κακής διατροφής και ελλείψεων. Ποιές είναι όμως οι τροφές εκείνες που πρέπει να συμπεριλάβουμε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο για να έχουμε δυνατά, λαμπερά και υγιή μαλλιά;

 

  1.      Κόκκινο κρέας: Τα μαλλιά είναι στην ουσία λεπτές ίνες οι οποίες αποτελλούνται από μία βασική πρωτεΐνη, την κερατίνη. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η επαρκής κατανάλωση αρκετής ποσότητας πρωτεΐνης σε καθημερινή βάση. Η πιο ολοκληρωμένη μορφή πρωτεΐνών βρίσκεται στο κρέας, στα πουλερικά, στα ψάρια και στα άλλα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης.
  2.      Φακές: Οι φακές, όπως και όλα τα όσπρια, αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους, ενώ την ίδια στιγμή είναι πλούσια σε σίδηρο. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου και της αναιμίας είναι η τριχόπτωση. O σίδηρος πιθανολογείται πως επηρρεάζει την διαίρεση και αναπαραγωγή των κυττάρων στον θήλακα της τρίχας, οπότε και οι έλλειψη αυτού οδηγεί σε αδύναμα μαλλιά και προκαλλεί τριχόπτωση.
  3.      Πιπεριές: Οι πιεριές είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης C, βιταμίνη με διπλό ρόλο στη υγεία των μαλλιών. Η βιταμίνη C συμβάλλει πρωτίστως στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τροφές φυτικής προέλευεσης όπως τα πράσινα σκούρα λαχανικά. Η ιδιότητά της αυτή είναι ιδιαίετέρως σημαντική για τους χορτοφάγους, αλλά και για τα άτομα με σιδηροπαινία και αναιμία. Επιπλέον η βιταμίνη C  συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου που είναι πολύ σημαντικό συστατικό της τρίχας. Εκτός από τις πιπεριές βιταμίνη C συναντάμε στις φράουλες, στα εσπεριδοειδή και στο μπρόκολλο.
  4.      Ξηροί καρποί: Περιέχουν ένα σύνολο συστατικών που τους καθιστούν μοναδική τροφή κατά της εποχιακής τριχόπτωσης. Ανάμεσα σε αυτά τα τόσο πολύτιμα συστατικά είναι ο απαραίτητος για τη δομή των μαλλιών ψευδάργυρος,  η σημαντική για την πρόληψη της τριχόπτωσης βιοτίνη, το σελήνιο για λαμπερό χρώμα και η βιταμίνη Ε για δυνατά μαλλιά.
  5.      Σαρδέλες: Πλούσιες στα καλά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, όπως άλλωστε και πολλά άλλα λιπαρά ψάρια. Έλλειψη των απαραίτητων αυτών λιπών μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό ή απώλεια των μαλλιών.

 

Οι παραπάνω τροφές πρέπει να αποτελούν κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής. Φροντείστε να καταναλώνετε αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, σιδήρου, βιταμίνών Β, C & Ε, ψευδαργύρου και ωμέγα λιπαρών για να μειώσετε την εποχιακή τριχόπτωση που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου. Αποφύγετε εξαντλιτικές δίαιτες καθώς αυτές μπορεί να στερήσουν θρεπτικά συστατικά από το σώμα και να οδηγήσουν σε ξαφνική απώλεια μαλλιών.

 

Ήβη Παπαϊωάννου

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

  1. Rushton DH. Nutritional factors and hair loss. Clin Exp Dermatol. 2002 Jul;27(5):396-404.
    1. Finner AM. Nutrition and hair: deficiencies and supplements. Dermatol Clin. 2013 Jan;31(1):167-72. doi: 10.1016/j.det.2012.08.015. Epub 2012 Oct 18. Review.
    2. Goldberg LJ1Lenzy Y. Nutrition and hair. Clin Dermatol. 2010 Jul-Aug;28(4):412-9. doi: 10.1016/j.clindermatol.2010.03.038.