Περιφέρεια Αττικής: 3 εκατ. ευρώ για κουνουποκτονίες μέχρι το 2020 – Έμμεση απάντηση στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

06-08-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Μία έμμεση, αλλά σαφή και ολοκληρωμένη απάντηση στις πρόσφατες αιτιάσεις εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΙΣΑ) περί μηδαμινών χρηματικών ποσών για κουνουποκτονίες, δίνει με ανακοίνωσή της το απόγευμα της Δευτέρας 6 Αυγούστου η Περιφέρεια Αττικής, χωρίς, μάλιστα, να κατονομάζει τον ΙΣΑ.

Συγκεριμένα, ενώ ο ΙΣΑ ισχυρίσθηκε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει δαπανήσει περίπου… 8.500 ευρώ για κουνουποκτονίες το 2018, η Περιφέρεια Αττικής ξεκαθαρίζει τα εξής με την ανακοίνωσή της:

“Η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει ότι εκτελεί με συστηματικό τρόπο ήδη εδώ και αρκετά χρόνια στις περιοχές ευθύνης της τις εργασίες καταπολέμησης κουνουπιών.

Ειδικά για φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια, (2018 – 2020), έχουν συναφθεί συμβάσεις κατόπιν διεθνών διαγωνισμών, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Αντικείμενο των συμβάσεων ανάμεσα σε άλλα είναι η διενέργεια έως 20 ψεκασμών σε κάθε σημείο ανά έτος, η χρησιμοποίηση αυστηρά πιστοποιημένων υλικών, καθώς και η χρήση εναερίων μέσων στις περιοχές του Σχινιά και της Ψήφτας Τροιζηνίας.

Από τον Μάρτιο από την Περιφέρεια Αττικής διενεργούνται ψεκασμοί από εδάφους και αέρος σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές περιαστικά όλων των Δήμων. Όπως κάθε χρόνο οι ψεκασμοί θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο, ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες και τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών.

Οι Διευθύνσεις Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής υλοποιούν πρόγραμμα ψεκασμών σε επιλεγμένα σημεία (περιαστικά) των Δήμων της Περιφέρειας.

Σήμερα ήδη βρισκόμαστε στην εφαρμογή του 10ου κύκλου και το πρόγραμμα στις περιοχές ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής εξελίσσεται ομαλά.

Έχουν εκδοθεί και αναρτηθεί οδηγίες προς τους πολίτες για τα ατομικά μέσα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται για τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής που υπάρχουν στις κατοικίες.

Έχουν ενημερωθεί οι Δήμοι, ιδιαιτέρως στις περιοχές όπου έχουν εμφανισθεί κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου για να ξεκινήσουν προνυμφοκτονίες και υπολειμματικοί ψεκασμοί σε επικίνδυνα σημεία (σε περιοχές και σημεία εντός αστικού ιστού που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων)”.