Περίοδος: 5 λόγοι που αλλάζει μετά τα 30

περίδος
11-09-2022

Μετά τα 30 πολλές γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στο σώμα τους και τον οργανισμό τους. Η περίοδος είναι μια από τις λειτουργίες που μπορεί να παρουσιάσει αλλαγές. Αυτό, αποδίδεται συχνά σε ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν φυσικά καθώς πλησιάζουμε στην ηλικία των 40.

Οι γυναίκες δεν παράγουν τόση προγεστερόνη όσο μεγαλώνουν. Αυτό επηρεάζει τον αριθμό και την ποιότητα των ωοθυλακίων μας, προκαλεί μείωση των οιστρογόνων και αλλάζει τον κύκλο της περιόδου, αλλά και τη ροή του αίματος.

5 λόγοι που μπορεί να αλλάξει η περίοδός μας μετά τα 30

  • Ιατρικές παθήσεις όπως η νόσος του θυρεοειδούς και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) μπορεί να αλλάξουν τη διάρκεια του κύκλου και τη ροή του αίματος. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να παρακολουθείς τις ετήσιες εξετάσεις σου και να είσαι προνοητικοί σχετικά με την υγεία σου.
  • Η έναρξη, η διακοπή ή η αλλαγή των μεθόδων αντισύλληψης, όπως το χάπι αντισύλληχψης και το σπιράλ, μπορεί να προκαλέσει ορισμένες διακυμάνσεις στον κύκλο σου. Ανάλογα με τη μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιείς, τα αποτελέσματα μπορεί να επιμείνουν για έναν ή δύο μήνες – χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί το σώμα.
  • Menstrual Cycle Changes in Different Stages of Life | Womens Health
  • Το άγχος στο σπίτι ή στη δουλειά, συμπεριλαμβανομένων των πολλών στρεσογόνων παραγόντων που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια, μπορεί να επηρεάσει το σώμα σου και τον εμμηνορροϊκό κύκλο σου. Εάν παρατηρείς αλλαγές και πιστεύεις ότι μπορεί να σχετίζονται με το στρες, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα από το σώμα σου για να ξεκινήσεις δραστηριότητες χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή το περπάτημα.
  • Οι διακυμάνσεις του βάρους μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κύκλο σου στα 30. Μια σημαντική ή γρήγορη πτώση του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αμηνόρροια, την προσωρινή εξαφάνιση της περιόδου.
  • Γυναικολογικές παθήσεις όπως τα ινομυώματα της μήτρας ή η ενδομητρίωση—και τα δύο είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν στα 30 σου —μπορούν να επηρεάσουν την περίοδό σου.

Ενώ οι σωματικές, σεξουαλικές και αναπαραγωγικές αλλαγές που βιώνουμε στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 30 μας μπορεί να απαιτούν κάποια προσαρμογή και αποδοχή, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη αίσθηση συναισθηματικής ωριμότητας, ευεξίας και σοφίας αυτά τα χρόνια. Εάν είσαι σαν εμένα και βίωσες πολλά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα στην εφηβεία και στα είκοσί σου, τα 30 σου μπορεί να σου φαίνονται γαλήνια! Και για πολλλές γυναίκες, αυτή η συναισθηματική γαλήνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση του βάρους οποιωνδήποτε σωματικών αλλαγών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Περίοδος: Πότε επιστρέφει μετά από την γέννα