Περίοδος: 8 λόγοι για τους οποίους μπορεί να καθυστερήσει

γυναίκα κρατά μια σερβιέτα επειδή της έχει έρθει περίοδος
11-10-2021

Η περίοδος κανονικά έρχεται στις γυναίκες κάθε 28 ημέρες. Η καθυστέρηση της όμως είναι συχνή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η απουσία περιόδου για πάνω από τρεις μήνες, χρήζει ιατρικής διερεύνησης.

Η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά αιτίων. Και είναι κάτι που δεν πρέπει να παραμελήσετε. Ειδικά εάν επαναλαμβάνεται συχνά μέσα στο χρόνο.

Η ασυνήθιστα βαριά αιμορραγία, ο πυρετός, ο έντονος πόνος, η ναυτία, ο εμετός, η αιμορραγία που διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες και η ανεξήγητη αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, είναι ενδείξεις που σε συνδυασμό με την ακανόνιστη περίοδο, πρέπει να σας οδηγήσουν στο γιατρό.

8 λόγοι για τους οποίους καθυστερεί η περίοδος

  • Οι γυναίκες που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές, όπως είναι η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία, έχουν ακανόνιστες περιόδους και καθυστέρηση του έμμηνου κύκλου.
  • Τα αντισυλληπτικά περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, ορμόνες που εμποδίζουν την ωορρηξία. Η λήψη τους επηρεάζει τον έμμηνο κύκλο της γυναίκας. Μετά την διακοπή τους, συνήθως πρέπει να περάσουν έξι μήνες μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή ροή του.
  • Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει το μεταβολισμό. Η οποιαδήποτε ανισορροπία στη λειτουργία του (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός) μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση.
  • Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία και να επηρεάσει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, που ευθύνεται για την ρύθμιση των ορμονών της περιόδου.
  • Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία από τις συχνότερες ορμονικές διαταραχές, που μπορεί να προκαλέσει ασταθή εμμηνόρροια και να διαταράξει την ωορρηξία σε σημείο που να την σταματήσει εντελώς.
  • Χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης ή η κοιλιοκάκη οι οποίες συνδέονται με ορμονικές αλλαγές, προκαλούν ακανόνιστες περιόδους και σοβαρές μεταβολές στον έμμηνο κύκλο.
  • Η παχυσαρκία προκαλεί ορμονική ανισορροπία, λόγω των οιστρογόνων που παράγει ο λιπώδης ιστός.
  • Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν συμπτώματα πρώιμης εμμηνόπαυσης μεταξύ των 45 και 55 ετών, ενώ όσες βιώνουν τα συμπτώματα γύρω στα 40 ή νωρίτερα εμφανίζουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και ασταθή κύκλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Περίοδος: 12 τροφές για να αντιμετωπίζετε τους πόνους