Περπάτημα: Έτσι πρέπει να περπατάμε για να αποφύγουμε την άνοια

13-04-2019

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως το περπάτημα είναι από τις καλύτερες μορφές γυμναστικής αλλά δεν γνωρίζαμε πως μπορεί να μας κάνει να αποφύγουμε την άνοια. Πως; Αν περπατάμε προς τα πίσω!

Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Roehampton, στο Λονδίνο επιστράτευσαν 114 εθελοντές οι οποίοι συμμετείχαν σε έξι διαφορετικά πειράματα. Οι εθελοντές είδαν σε βίντεο ένα σκηνοθετημένο έγκλημα, μία λίστα με λέξεις ή μία ομάδα φωτογραφιών.
Στη συνέχεια κλήθηκαν να βαδίσουν προς τα εμπρός και προς τα πίσω, καθώς και να μείνουν ακίνητοι. Είδαν επίσης ένα βίντεο που εξομοίωνε τη βάδιση προς τα εμπρός και προς τα πίσω. Τέλος, κλήθηκαν να φανταστούν ότι περπατούσαν προς τα εμπρός ή τα προς πίσω.
Στην τελική φάση της μελέτη, απάντησαν σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις που αφορούσαν τα αρχικά βίντεο που είχαν δει.

Οι απαντήσεις τους ήταν πολύ πιο ακριβείς όταν στο εκάστοτε πείραμα βάδιζαν, έβλεπαν άλλους να βαδίζουν ή σκέφτονταν ότι βαδίζουν προς τα πίσω, σε σύγκριση με τις απαντήσεις που έδιναν όταν ήσαν ακίνητοι.

Επιπλέον, σε πέντε από τα έξι πειράματα οι απαντήσεις τους ήταν πολύ καλύτερες όταν είχαν βαδίσει προς τα πίσω. Κατά μέσο όρο, η τόνωση της μνήμης τους διαρκούσε επί τουλάχιστον 10 λεπτά μετά το πέρας της βάδισης με την… όπισθεν.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η βάδιση προς τα πίσω μπορεί να μας βοηθά να θυμόμαστε καλύτερα όσα διαδραματίζονται στο παρελθόν.
Υποδηλώνουν επίσης ότι «η συσχέτιση ανάμεσα στις έννοιες του “χρόνου” και του “χώρου” είναι σημαντική για τη δημιουργία των βραχυπρόθεσμων αναμνήσεών μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Aleksandar Aksentijevic, λέκτορας Ψυχολογίας στο Roehampton.

Και πρόσθεσε πως η βάδιση προς τα πίσω μπορεί μια μέρα να προστεθεί στις τεχνικές που σήμερα χρησιμοποιούνται για να τονώνουν τη μνήμη μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Περπάτημα: Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν περπατάτε καθημερινά για μισή ώρα (βίντεο)