Περπάτημα: Γιατί είναι καλύτερο να το κάνετε με παρέα

10-02-2018

Μπορεί να γίνει εύκολα από τον καθένα και θεωρείται απαραίτητη τόσο για όσους κάνουν καθιστική ζωή, όσο και για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν τη δυνατότητα πολλών εναλλακτικών για να ασκήσουν το σώμα τους, όπως συμβαίνει με τους νέους σε ηλικία ανθρώπους.

Όσοι άνθρωποι παραμένουν δραστήριοι επί 30 λεπτά την ημέρα, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, οστεοπόρωσης, διαβήτη τύπου 2, κατάθλιψης, παχυσαρκίας, υπέρτασης, στυτικής δυσλειτουργίας, άνοιας, οσφυαλγίας κλπ.

Όταν το περπάτημα γίνεται με παρέα, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Άνγκλια Ράσκιν στο Cambridge της Βρετανίας, ανέλυσαν 18 έρευνες που αφορούσαν υγιείς ενήλικες, οι οποίοι περπατούσαν σε ομάδες, μόνοι ή που δεν περπατούσαν τακτικά, για 6 μήνες κατά μέσον όρο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Technology Assessment in Health Care.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι περπατούσαν σε ομάδες ήταν πιο πιθανό να συνεχίζουν το πρόγραμμα άσκησης.

Επιπλέον, όσοι περπατούσαν με παρέα είχαν σημαντικά υψηλότερο σκορ σε 5 από 7 έρευνες που αξιολογούσαν την ποιότητα ζωής έναντι όσων δεν περπατούσαν σε ομάδες.

Αν κάποιος βρίσκει δύσκολο να ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα άσκησής του, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το ομαδικό περπάτημα θα μπορούσε να τον βοηθήσει να το συνεχίσει και να αποκτήσει καλή σωματική κατάσταση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Περπάτημα: Δύο ώρες την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Tο αργό περπάτημα στην τρίτη ηλικία ίσως είναι ενδεικτικό νοητικής διαταραχής