Περπάτημα: Πόσα βήματα την ημέρα καταπολεμούν την υπέρταση

περπάτημα
02-10-2023

Το περπάτημα είναι υγεία. Οι γιατροί συνιστούν καθημερινό περάτημα για καλύτερη φυσική κατάσταση αλλά και ως αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας. Για παράδειγμα την υπέρταση. Πόσα βήματα την ημέρα άραγε μπορούν να καταπολεμήσουν την υψηλή πίεση; Αμερικανοί επιστήμονες τώρα δίνουν την απάντηση.

Η Linda Pescatello είναι, καθηγήτρια Κινησιολογίας στο Κολέγιο Γεωργίας, Υγείας και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ. Εκείνη και ο Duck-chul Lee… καθηγητής Κινησιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, εξέτασαν αν οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες στη μελέτη θα μπορούσαν να αποκομίσουν τα οφέλη της άσκησης αυξάνοντας το καθημερινό περπάτημα, μία από τις πιο εύκολες μορφές σωματικής δραστηριότητας.

Περπάτημα και υπέρταση

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ηλικιωμένους 68 έως 78 ετών, οι οποίοι την ημέρα πριν τη μελέτη έκαναν κατά μέσο όρο 4.000 βήματα την ημέρα.

Οι ειδικοί τους ζήτησαν να αυξήσουν τα βήματα κατά 3.000 την ημέρα, υιοθετώντας τις συστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής για 7.000 βήματα την ημέρα.

Οι ηλικιωμένοι μείωσαν τη συστολική και διαστολική αρτηριακή τους πίεση κατά επτά και τέσσερις μονάδες αντίστοιχα, μια μεταβολή που συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο κατά:

  • 11% για θάνατο από κάθε αιτία,
  • 16% για θάνατο από καρδιαγγειακά,
  • 18% για καρδιαγγειακή νόσο και
  • 36% για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα 7.000 βήματα αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικά με τα αντιϋπερτασικά φάρμακα, βελτιώνοντας τις τιμές της αρτηριακής πίεσης ακόμα και για τους οκτώ από τους 21 συμμετέχοντες που ήδη ακολουθούσαν αντιϋπερτασική αγωγή.

Τι λένε οι ειδικοί

«Σε προηγούμενη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι ο συνδυασμός άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής εκτοξεύει την αποτελεσματικότητα της τελευταίας. Δεν αναιρεί την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά μπορεί να αποτελέσει μέρος του θεραπευτικού οπλοστασίου» διευκρίνισε η Δρ. Pescatello.

«Είδαμε ότι ο όγκος της σωματικής δραστηριότητας έχει σημασία, όχι η ένταση» σχολίασε η Δρ Pescatello.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Cardiovascular Development and Disease.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Περπάτημα: Όσο περπατάμε, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου