Πλαφόν σε φάρμακα και εξετάσεις και επαναπροσδιορισμός του claw back στη νέα τροπολογία

26-12-2016

Αργά το βράδυ και παρά τις αντιδράσεις του ιατρικού σώματος ο υπουργός Υγείας κατέθεσε στη βουλή την τροπολογία στη βουλή που επαναφέρει το πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη. Ο κος Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η τροπολογία είναι απαραίτητη και εάν δεν υπερψηφισθεί η τρόικα θα ζητήσει τη λήψη επί πλέον μέτρων.

 Όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται το πλαφόν είπε ο κος Γεωργιάδης, περίπου 3.000 γιατροί ήταν κοντά στο να ξεπεράσουν το όριο. Τον επόμενο μήνα οι γιατροί αυτοί ήταν 1.500 και το Μάρτιο μόνο 600.

« Όταν βγήκε η απόφαση του Αρείου πάγου αποφασίσαμε να τη σεβαστούμε αλλά δυστυχώς το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης εκτινάχτηκε και είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε μέτρα γιατί αλλιώς θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα»

«Η κατάργηση του πλαφόν και η αύξηση του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης πρόσθεσε ο υπουργός, προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στην τρόικα που ζήτησε την εφαρμογή επικουρικών μέτρων. Βασική της πίεση είναι η οριζόντια μείωση στο κέρδος των φαρμακοποιών στο 15%, όριο που βρίσκω ότι δεν είναι βιώσιμο. Υπάρχει κίνδυνος μεγάλης ζημιάς τον οποίο θέλω να αποφύγουμε» είπε ο κος Γεωργιάδης επιχειρώντας να καταδείξει ότι η επαναφορά του πλαφόν, είναι μονόδρομος για να γλιτώσουμε τα χειρότερα.

Ο κος Γεωργιάδης αναφέρθηκε εκτός από τις πιέσεις και στη βούληση της τρόικας για περαιτέρω μείωση της τιμής των γενοσήμων προκειμένου να περιορισθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δις ευρώ.

Επίσης ο κος Γεωργιάδης  διευκρίνισε  ότι το πλαφόν θα αφορά και τις διαγνωστικές εξετάσεις αφού και εδώ παρατηρείται υπέρβαση όπως και πέρυσι σε σημείο που ο κωδικός του ΕΟΠΥΥ να είναι πάνω από το μηνιαίο στόχο.

Η νέα τροπολογία προβλέπει και  τον τρόπο προσδιορισμού της επιβολής μηχανισμού επιστροφών (claw back).  Mε διάταξή της δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό, να προσδιορίζει με απόφασή του τη μεθοδολογία υπολογισμού ,τόσο της υπέρβασης όσο και του επιμερισμού ανά φαρμακευτική επιχείρηση.  Αυτό γιατί όπως είπε χθες στη βουλή ο υπουργός, επωφελούνταν κάποιες πολυεθνικές  έναντι των ελληνικών εταιρειών.