ΠΟΕΔΗΝ: Ξεφορτώνουν την ψυχική υγεία από τις πλάτες του Δημοσίου

26-12-2016

Αναστάτωση σε ασθενείς και εργαζομένους έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του διοικητή του ΨΝΑ κου θεοδωράκη για άμεσο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων, ΔΑΦΝΙ – ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ.
Η αρμόδια Υφυπουργός κα. Παπακώστα πριν προλάβει να ενημερωθεί για την κατάσταση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας ασθμαίνοντας συμφωνεί.
Όπως υπενθυμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία πριν από μερικούς μήνες ο πρώην Υπουργός Υγείας κος Γεωργιάδης και ο κος Θεοδωράκης είχαν θέσει το θέμα της άμεσης κατάργησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. “Μάλιστα είχαν έτοιμες Ψυχιατρικές Κλινικές στα Γενικά Νοσοκομεία προκειμένου να μεταφέρουν τις κλινικές οξέων περιστατικών που λειτουργούν στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία”. Τελικά αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός».

Καμία Ψυχιατρική Κλινική δεν ήταν έτοιμη και το χειρότερο είναι ότι από πέρυσι έως σήμερα δεν έτρεξε καμία διαδικασία επισκευής κάποιας κλινικής σε Γενικό Νοσοκομείο του Κέντρου και της Θεσσαλονίκης. Όσα ακούγονται σημειώνουν οι εργαζόμενοι είναι μόνο λόγια του αέρα. Μηδέν έργα. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι κανα δύο περιπτώσεις που μεθοδεύονται, στήνονται πρόχειρα, μόνο και μόνο για να δείξουν ότι “προχωράει” η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση χωρίς να καλύπτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές που τίθονται από το ίδιο το Υπουργείο Υγείας. Ακόμη και σήμερα να ξεκινήσει ο σχεδιασμός απαιτούνται τουλάχιστον τρία χρόνια για την επισκευή.

Ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πρόσφατη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ αναγνώρισε την υψηλή ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας, την προσπάθεια για συνεχή μετεξέλιξη και τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.
Μάλιστα αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν εξαιτίας του εφαρμοζόμενου προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοικτή σε παράταση των χρονοδιαγραμμάτων (έως το έτος 2020).

Συμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, τα μετεξελιγμένα σήμερα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στηρίζουν το Σύστημα Δημόσιας Ψυχικής Υγείας της χώρας κατά 80% (το υπόλοιπό 20% οι Ψυχιατρικοί τομείς των Γενικών Νοσοκομείων).
Η πληρότητα των διαθέσιμων κλινών οξέων περιστατικών (60% των εισαγωγών είναι με εισαγγελική παραγγελία) στα Ψυχιατρικά και Γενικά Νοσοκομεία είναι 140%. Μάλιστα απαιτείται άμεσα η λειτουργία νέων χωρίς συρρίκνωση ή κατάργηση των υφιστάμενων. Τουλάχιστον 9 νέων Ψυχιατρικών Τομέων σε Γενικά Νοσοκομεία του Κέντρου χωρίς καμία κατάργηση.

Θέτοντας το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση προβαίνει σε αυτές τις ανακοινώσεις η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για ξεφόρτωμα της δημόσιας υγείας από τις πλάτες του δημοσίου ότι και και αν σημαίνει αυτό για την τύχη των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους. Σημειώνεται ότι χρήματα για τον ιδιωτικό τομέα λίγοι Ασθενείς έχουν. Από την άλλη διαφαίνεται ορατός ο κίνδυνος να πληρώνει το κόστος Νοσηλείας στον Ιδιωτικό Τομέα, στοιχίζοντας πολλαπλάσια, αλλά εξυπηρετώντας όμως τους Ιδιωτικούς Ομίλους της Υγείας;