Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία του δωματίου για να κοιμηθούμε;

26-12-2016
Πολλές φορές η θερμοκρασία του δωματίου μπορεί να γίνει ακόμα και αντικείμενο τσακωμού ανάμεσα στα ζευγάρια. Ο ένας θέλει πιο ζέστη και ο άλλος περισσότερη δροσιά. Τώρα, νέα έρευνα επιστημόνων τα λύνει όλα αυτά και μας λέει ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία του δωματίου για έναν σωστό ύπνο.
 
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maastricht στην Ολλανδία έκαναν μελέτες και βρήκαν πως πολλά κτίρια ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν συστήματα κλιματισμού που είναι βασισμένα σε έναν υπολογισμό από την δεκαετία του 60 και υπολόγισε την ιδανική θερμοκρασία βάση ενός άντρα 45 ετών εκείνης της δεκαετίας στα 70 κιλά.
Ένας τέτοιος υπολογισμός φυσικά σήμερα απλά θα φέρει λάθος θερμοκρασία στο δωμάτιο. Πόσους άντρες 45 ετών γνωρίζουμε που είναι 70 κιλά; Και είναι ίδιες σήμερα οι κλιματικές συνθήκες με το 1960;
 
Ειδικοί από το Αμερικανικό Κέντρο Ύπνου λοιπόν έκαναν τις δικές τους έρευνες και τους δικούς τους υπολογισμούς. Τι βρήκε λοιπόν η επικεφαλής της έρευνας Rachel Salas και η ομάδα της; Πως η ιδανική θερμοκρασία του δωματίου για έναν σωστό και άνετο ύπνο είναι μεταξύ 18 και 21 βαθμούς Κελσίου. Η ίδια μάλιστα είπε πως εκείνη βάζει τον κλιματισμό στους 20.
 
Κι επειδή οι άντρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικό μεταβολισμό έχουν κι άλλη αίσθηση της ζέστης και του κρύου. Άρα, θα πρέπει ένα ζευγάρι να βάλει τον θερμοστάτη του κλιματιστικού ή του καλοριφέρ κάπου στη μέση της ιδανικής θερμοκρασίας και για τους δυο.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: