Ποια φάρμακα θα εξαιρεθούν από το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική. Γιατί αντιδρά ο Πρόεδρος του ΦΣΑ

26-12-2016

Σύμφωνα με τις διατάξεις που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς εξαιρούνται από το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία κάποιες ειδικές κατηγορίες φαρμάκων.

Αυτές είναι: ειδικά φάρμακα όπως είναι οι ινσουλίνες, παράγωγα αίματος, εμβόλια, βιοτεχνολογικά προϊόντα και τα συνδιασμένα προϊόντα που δεν είναι άμεσα υποκαθιστούμενα κα ανταλλάξιμα. Επίσης φάρμακα «στενού θεραπευτικού εύρους» όπως : acenocumarol, carbamazepime, cyclosporine, digoxin, levothyroxine, procainamide, theophyllines.

Εξαιρούνται ακόμη τα φάρμακα με υψηλή τοξικότητα ( χημιοθεραπευτικά) και ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων που αφορούν την επιληψία, την ψύχωση, την σχιζοφρένεια, το ασθμα και τα χρονια εκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα. Εξαιρούνται τα φάρμακα για παιδιά για εγκύους και για άτομα άνω των 67 ετών. Τέλος εξαιτούνται τα φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις και τα φάρμακα με τα οποία οι ασθενείς είναι επαρκώς και αποτελεσματικώς ρυθμισμένοι.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική έχει προκαλέσει πολύ θόρυβο στο χώρο της υγείας σχετικά με την ορθότητά του αφού η θεραπευτική πράξη θα περάσει κυρίως στα χέρια των φαρμακοποιών οι οποίοι θα είναι πλέον αυτοί που θα προτείνουν ποιο φάρμακο θα πάρει ο ασθενής βάσει της δραστικής ουσίας που θα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός.

Επί πλέον έχουν διατυπωθεί από πολλούς παράγοντες στο χώρο της υγείας ότι με το μέτρο της αποκλειστικής συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ανοίγουμε την κερκόπορτα για την αθρόα εισαγωγή των ανώνυμων φαρμάκων και, αναπόφευκτα, και των πλαστών.

Οι εξαιρέσεις που προωθεί ο κος Σαλμάς προκάλεσαν όμως την αντίδραση του προέδρου του ΦΣΑ Κωνσταντίνου Λουράντου ο οποίος σε δημόσια τοποθέτησή του και σε πολύ υψηλούς τόνους θεωρεί οι αυτές οι διατάξεις παρεκκλίνουν της ουσίας του νόμου και έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους δανειστές μας. Ο κος Λουράντος κρούει τον κόδωνα του κινδύνου σχετικά με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που όπως υπογραμμίζει θα πέσει και πάλι στις πλάτες των φαρμακοποιών ενώ θεωρεί ότι ενδεχομένως να ανοίξει και πάλι συζήτηση για τα ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών.