Ποια λάθη που κάνουμε επιδεινώνουν την γρίπη;

26-12-2016
Είμαστε στη μέση του χειμώνα και μάλιστα διανύουμε μερικές από τις πιο κρύες ημέρες. Παντού γύρω μας γνωστοί, συνάδελφοι, φίλοι και συγγενείς αρχίζουν ένας ένας να κολλούν γρίπη. Δεν αργείτε να αισθανθείτε κι εσείς τα πρώτα συμπτώματα. Νομίζετε πως με μερικές ασπιρίνες μπορείτε να το ξεπεράσετε. Τι κάνετε όμως λάθος;
 
– Παίρνετε αντιβιοτικά
Όπως λέει η Δρ. Susan Rem από την Κλινική του Cleveland, την γρίπη την προκαλεί ιός. Άρα, τα αντιβιοτικά που παίρνετε είναι άχρηστα, Μόνο ένα αντι-ιικό μπορεί να βοηθήσει. Όπως είπε η Δρ. Rem «μην παίρνετε τα συνήθη αντιβιοτικά. Δεν έχουν καμία επίπτωση στην γρίπη. Υπάρχουν συνταγογραφούμενα αντι-ιικά φάρμακα ειδικά για τη γρίπη».Τα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες, επηρεάζοντας τη χλωρίδα του εντέρου και προκαλώντας στομαχικές διαταραχές και διάρροια. Επιπλέον, πέραν του ότι είναι εντελώς αναποτελεσματικά στη θεραπεία της γρίπης, όταν οι άνθρωποι παίρνουν αντιβιοτικά πολύ συχνά μπορούν να αναπτύξουν μια ανθεκτικότητα σε αυτά και όταν πραγματικά τα χρειαστούν να μην τους «πιάνουν».
 
– Παίρνετε υπερβολική δόση βιταμίνης C
Σύμφωνα με τη Δρ. Nasia Sanfar από το Πανεπιστήμιο του Wiskonsin, «όταν καταναλώνετε πλεόνασμα σε μορφή υδατοδιαλυτής βιταμίνης, η περισσότερη βγαίνει με τα ούρα. Όσο για τα χάπια και τις καραμέλες βιταμίνης C κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν καμία επίδραση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα». 
 
– Πίνετε αλκοόλ
Ένα ζεστό ποτό μπορεί να ανακουφίσει περιστασιακά τα συμπτώματα της γρίπης αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Το αλκοόλ, αν και καταπραΰνει τον πονόλαιμο, προκαλεί αφυδάτωση. Αυτή επιτείνει την αφυδάτωση που έχει ήδη προκληθεί από τη γρίπη. Επιπλέον, το αλκοόλ ευθύνεται για την κακή ποιότητα ύπνου, ο οποίος είναι απαραίτητος για να ανακάμψει ο οργανισμός.
 
– Χρησιμοποιείτε ρινικά σπρέι
Σύμφωνα με τη Δρ. Rem η υπερβολική χρήση των ρινικών σπρέι ξεραίνει τη μύτη και το λαιμό και δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα. Τα ρινικά σπρέι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τρεις ημέρες το πολύ. Και επιπλέον, όσο πιο συχνά οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να κάνουν τη δουλειά τους. «Αν τα χρησιμοποιείτε περισσότερο από το επιτρεπτό όριο, θα δείτε τη συμφόρηση και τι μπούκωμα να επανέρχεται, αμέσως μόλις περνάει η επίδραση» τονίζει.