Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος της Bayer

26-12-2016

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος τεσσάρων εκπροσώπων της Bayer Hellas, άσκησε ο εισαγγελέας Διαφθοράς  μετά από καταγγελίες για δωροδοκία γιατρών του ΕΣΥ προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά, δώρα, ταξίδια κ.λπ. 

Η δίωξη αφορά στα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας από κοινού σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου ενώ δίωξη ασκήθηκε και για άμεση συνέργεια σε βάρος ενός ακόμα υπαλλήλου της ίδιας εταιρίας και των νομίμων εκπροσώπων δύο άλλων ελληνικών εταιριών. 

Για την υπόθεση αυτή διενεργήθηκε έρευνα με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ε. Ράικου ενώ αντίστοιχη έρευνα διενεργήθηκε και από την εισαγγελία Διαφθοράς της Κολονίας στη Γερμανία καθώς Έλληνας υπήκοος κατήγγειλε ότι από το 2005 ως το 2008 ως εντολοδόχος της Bayer Hellas είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια ύψους δυο εκατ. ευρώ ισχυριζόμενος ότι δωροδοκήθηκαν στην Ελλάδα περίπου 800 γιατροί! 

Παράλληλα έγινε έρευνα και από το ΣΔΟΕ, ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, έγιναν έρευνες στα γραφεία της εταιρίας και επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες. Η ταρίφα ξεκινούσε από 1.000 ευρώ και έφτανε ως τις 20.000 ευρώ.