Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν από την χρήση των κλιματιστικών;

26-12-2016
Το καλοκαίρι σχεδόν έφτασε. Όλοι μας θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά σε καθημερινή βάση, είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι… ακόμα και στο αυτοκίνητο. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε και τους κινδύνους που υπάρχουν από την καθημερινή χρήση των air condition για την υγεία μας.
 
Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι κίνδυνοι για την υγεία μας από τα κλιματιστικά;
 
– Διαρκής κόπωση και συχνές ασθένειες
Σύμφωνα με έρευνες, όσοι βρίσκονται συνέχεια σε χώρους με κλιματιστικά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν χρόνιους πονοκεφάλους και κόπωση.
Όσοι εργάζονται σε κτίρια που συνεχώς διοχετεύονται με δροσερό αέρα μπορεί επίσης να εκδηλώσουν ερεθισμό του βλεννογόνου υμένα και δυσκολίες στην αναπνοή. Αυτό με τη σειρά τους κάνει πιο ευάλωτους σε κρυολογήματα και γρίπη.
 
– Ξηρό δέρμα
Το κλιματιζόμενο περιβάλλον μειώνει δραστικά την φυσική υγρασία από την επιδερμίδα σας. Αν δεν αναπληρώνετε αυτή την υγρασία με κάποια κρέμα/αλοιφή τότε αργά ή γρήγορα θα έχετε ξηροδερμία.
 
– Αλλεργική ρινίτιδα
Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας εμφανίζονται όταν κάποιος αναπνέει κάτι στο οποίο είναι αλλεργικός. Αν το air conditiιion δεν έχει συντηρηθεί σωστά, τα φίλτρα του δεν είναι αποτελεσματικά και γεμίζει διαρκώς την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο με αλλεργιογόνες ουσίες.
 
– Νόσος των λεγεωνάριων (Legionnaires’ disease)
Πρόκειται για μια σοβαρή μορφή πνευμονίας, την φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται συνήθως από μόλυνση. Συγκεκριμένα είναι ένα βακτήριο γνωστό ως legionella. Μια από τις πιο κοινές αιτίες αυτής της ασθένειας σήμερα είναι η μη σωστή συντήρηση του κλιματιστικού.
 
– Αναπνευστικά προβλήματα από την μούχλα
Ερευνητές στο Louisiana State Medical Center βρήκαν ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο 8 διαφορετικά είδη μούχλας που ζουν μέσα σε 22 από τα 25 αυτοκίνητα που εξέτασαν. Οι σπόροι της μούχλας ανακυκλώνονται στην καμπίνα του αυτοκινήτου μέσω του συστήματος κλιματισμού. Έτσι, μπορούν να μας προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα εάν είμαστε μέσα πολλές ώρες.