Ποιος περιστασιακός πόνος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

πόνος στην πλάτη
26-04-2021

Νέα έρευνα από τις ΗΠΑ συνδέει συγκεκριμένο πόνο στον οργανισμό των γυναικών με τον κίνδυνο αυξημένης θνησιμότητας. Στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 81.337 μεσήλικες και ηλικιωμένοι και από τα δύο φύλα, ο ίδιος κίνδυνος δεν εντοπίστηκε στους άνδρες.

Συστηματική ανασκόπηση 11 μελετών από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of General Internal Medicine διαπίστωσε ότι γυναίκες με σοβαρό πόνο στην πλάτη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τις γυναίκες στις οποίες δεν εντοπίζονται παρόμοιοι πόνοι.

Οι πόνοι στην πλάτη ανησυχούν περισσότερο, όταν εμφανίζονται στους άνδρες για τον κίνδυνο εμφράγματος, η μελέτη όμως έδωσε μια άλλη διάσταση για τις γυναίκες: Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η θνησιμότητα στις γυναίκες που εμφανίζουν αυτόν τον χαρακτηριστικό πόνο στην πλάτη, σχετίζονται με την μειωμένη σωματική δραστηριότητα και την περιορισμένη δραστηριότητα της καθημερινής ζωής.

Τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, επιδείνωση χρόνιων παθήσεων (π.χ. καρδιαγγειακές παθήσεις), προβλήματα στην ισορροπία και συχνές πτώσεις (που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάγματα). Όλες οι παραπάνω καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου.

«Ο πιο μεγάλος κίνδυνος θνησιμότητας που σχετίζεται με τον πόνο στην πλάτη έχει παρατηρηθεί τόσο σε μελέτες που περιελάμβαναν μόνο γυναίκες, όσο και σε άλλες που συμμετείχαν ενήλικες με σοβαρό πόνο στην πλάτη», σημειώνουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές.

Σε ένα άλλο εύρημα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος από τον χαρακτηριστικό πόνο στην πλάτη, παραμένει ο ίδιος σε όλες τις ηλικίες των γυναικών, και δεν φαίνεται να επηρεάζει τη σχέση μεταξύ του πόνου και της θνησιμότητας..

“ Αυτό ήταν ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα”, τονίζουν οι επιστήμονες, “λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενη έρευνα που δείχνει ότι η επίδραση του πόνου στην πλάτη αυξάνεται με την ηλικία”.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα αυτή μελέτη θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της περιορισμένης δραστηριότητας στη συνολική υγεία των γυναικών “και σε περισσότερη έρευνα για τη βελτίωση των θεραπευτικών παρεμβάσεων στους πόνους της πλάτης”, όπως είπε η δρ. Eric Roseen από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης και επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

“Η σωστή αντιμετώπιση του πόνου στην πλάτη είναι σημαντική, ειδικά καθώς η επιδημία των οπιοειδών αναλγητικών (painkillers) έχει επιδεινωθεί και η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει άτομα που αναζητούν ιατρική περίθαλψη, έχει αυξήσει τα επίπεδα στρες και έχει επιβαρύνει τις συνθήκες εργασίας πολλών Αμερικανών”, τονίζουν οι ερευνητές.

Σημειώνουν δε ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να επικεντρώνονται στην “πολύπλοκη συσχέτιση μεταξύ του πόνου στην πλάτη, της θεραπείας του, της ψυχικής υγείας, της πιθανής αναπηρίας και της θνησιμότητας”.

Πηγή: https://www.eatthis.com