Πόλεμος ανακοινώσεων για την δέσμευση των αποθεματικών

26-12-2016

Τις σωστές  πληροφορίες του Healthview  που χθες το πρωί 21/4, ήταν το πρώτο μέσο που κατέγραψε την επικείμενη δέσμευση των ταμειακών αποθεμάτων  ακολούθησε βροχή ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής:

«Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, για λόγους χρηστής διαχείρισης και αποτελεσματικότητας, η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων γενικής κυβέρνησης γίνεται κεντρικά.

Τον Νοέμβριο του 2015, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που προβλέπει, πρώτον την δημιουργία κοινού ταμείου, και δεύτερον, την υποχρέωση όλων των φορέων της γενικής  κυβέρνησης να τοποθετήσουν το αποθεματικό τους εκεί.

Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί έναν ατυχή αντιπερισπασμό στην επιτυχία των πρωτογενών πλεονασμάτων, την στιγμή που η κυβέρνηση ζητά από τα νοσοκομεία να υλοποιήσουν την τυπική τους υποχρέωση.»

Η κυβέρνηση ζήτησε τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει ανάγκες του κράτους, επικαλούμενη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία αναφέρει:

«Το κόστος της ‘’καθυστερημένης’’ διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα εκτινάχθηκε στα 5,5 δις ευρώ.  Την ίδια ώρα, συνεχίζει την  εσωτερική στάση πληρωμών που ξεκίνησε πέρυσι και τον αναγκαστικό δανεισμό, ‘’σκουπίζοντας’’ όλα τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν απομείνει. Τελευταίο τους σημερινό ‘’θύμα’’, τα αποθεματικά των Νοσοκομείων, που μεταφέρονται άρον – άρον  στην Τράπεζα της Ελλάδας. Οι ήττες είναι αλλεπάλληλες, αλλά η Κυβέρνηση συνεχίζει να θριαμβολογεί».