Πόλεμος για το αίμα μεταξύ γιατρών και Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

26-12-2016

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ για την κενή θέση του συντονιστή στο τμήμα μεταμοσχεύσεων στον Ευαγγελισμό. Η ΕΙΝΑΠ στην ανακοίνωσή της ζητούσε τη στελέχωση των σταθμών αιμοδοσίας στα νοσοκομεία απαιτώντας από το υπουργείο μία ολοκληρωμένη στρατηγική που να μην περιορίζεται στο επικοινωνιακό μέρος του θέματος της αιμοδοσίας αναφέροντας ότι ακόμη και σήμερα εισάγουμε αίμα από την Ελβετία και ότι η πλειοψηφία των αιμοδοτών προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών.

 Η αντίδραση του Εθνικού Κέντρου αιμοδοσίας ήταν έντονη, αφού χαρακτηρίζοντας ως «ελαφριά» την τοποθέτηση των γιατρών, εκφράζοντας τη λύπη της που δε ζήτησε η ΕΙΝΑΠ να ενημερωθεί από τα επίσημα αρχεία του Κέντρου. Επιπλέον, διαψεύδει τους γιατρούς ότι οι κλινικές χρεώνουν τους ασφαλιστικούς φορείς για τον εργαστηριακό έλεγχο των μονάδων αίματος που διενεργούνται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που παρέθεσαν, δεν είναι ακριβή. Σπεύδει μάλιστα  προς «αποκατάσταση της αλήθειας» αναφέροντας τα εξής: 

  1. Το 2015 συλλέχθηκαν από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας 538.580 μονάδες αίματος, από τις οποίες 318.044 από εθελοντές αιμοδότες και 220.536 από συγγενικό περιβάλλον. Τα αντίστοιχα στοιχεία το 2012 ήταν 558.825 σύνολο, 305.511 εθελοντές, 253.314 συγγενείς. Υπάρχει μικρή μείωση του συνόλου των αιμοληψιών, που αποδίδεται κυρίως στη μείωση των μονάδων που προέρχoνται από το συγγενικό περιβάλλον, ενώ ο απόλυτος αριθμός μονάδων από εθελοντές έχει αυξηθεί. Από το 2012 και εντεύθεν παρατηρείται αναστροφή της σχέσης εθελοντών / συγγενικού περιβάλλοντος υπέρ των εθελοντών, που είναι στόχος του αιμοδοτικού κινήματος από τη γένεσή του.
  2. Οι «ανάγκες» της χώρας σε αίμα δεν απεικονίζονται από τον αριθμό συλλεγομένων μονάδων, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η ανάπτυξη νέων τεχνικών επιτρέπει τη μείωση της χρήσης αίματος, κάτι που αποτελεί πάγιο στόχο της επιστημονικής κοινότητας διεθνώς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη μείωση της κατανάλωσης αίματος σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις από 10 μονάδες προ δεκαετίας σε 4-5 σήμερα. Οι μόνες πάγιες ανάγκες σε αίμα της χώρας είναι αυτές για τους ασθενείς με θαλασσαιμία, περίπου 120.000 το χρόνο.
  3. Αναφορικά με το κλείσιμο των 3 «μεγάλων» αιμοδοσιών έχουμε να παρατηρήσουμε ότι : Το 1ο ΙΚΑ συνέλεξε 3600 μονάδες το 2012, τι 3ο ΙΚΑ δεν διενεργούσε αιμοληψίες, το Γ.Ν. Πατησίων συνέλεξε επίσης 3600 μονάδες το 2012. Οι αιμοδοτικοί σύλλογοι του 1ου ΙΚΑ και του Γ.Ν. Πατησίων ενσωματώθηκαν στον Ευαγγελισμό και το Γ.Ν. Κωνσταντοπούλειο / Αγ. Όλγα αντίστοιχα και οι αιμοληψίες και των δύο νοσοκομείων αυξήθηκαν το 2015 συγκριτικά με το 2012. Επίσης οι αιμοληψίες Αμ. Φλέμιγκ και Σισμανογλείου αυξήθηκαν το 2015 έναντι του 2012, παρά το «πλήγμα» της συγχώνευσης των νοσοκομείων (στοιχεία στη διάθεσή σας).
  4. Η εισαγωγή αίματος από τον Ελβετικό Ερ. Σταυρό βεβαίως δεν τιμά τη χώρα και έχει αρχίσει μα μειώνεται σταδιακά (30.000μονάδες το 2012, 27050 το 2015).
  5. Πράγματι, η απογευματινή και Σαββατοκύριακου λειτουργία των αιμοδοσιών έχει περιορισθεί λόγω υποστελέχωσης. Παρά ταύτα, το προσωπικό των αιμοδοσιών με προσωπική ευαισθησία τεράστια προσπάθεια λειτουργεί περίπου τις μισές αιμοδοσίες της Αττικής απόγευμα και Σαββατοκύριακο.  Το γεγονός απασχολεί έντονα το Ε.ΚΕ.Α. το οποίο στο άμεσο μέλλον θα καταθέσει στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  6. Τέλος, δεν είναι αληθές ότι ο εργαστηριακός έλεγχος των μονάδων αίματος χρεώνεται από τις ιδιωτικές κλινικές στον ασθενή ή τον ασφαλιστικό του φορέα.

 

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της ΕΙΠΑΠ:

Χωρίς συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στον Ευαγγελισμό