Πόλεμος γιατρών-νοσηλευτών για την ΥΠΑ που δίνει στους νοσηλευτές πράσινο φως στη συνταγογράφηση

26-12-2016

Ακύρωση της υπουργικής απόφασης «Καθήκοντα και αρμοδιότητες Νοσηλευτών – τριών» ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, χαρακτηρίζοντάς την «απόφαση προεκλογικού χαρακτήρα, η οποία ευτελίζει τόσο την πολιτική ζωή όσο και την ιατρική λειτουργία». 

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαθίσταται η ιατρική λειτουργία με την υψηλή επιστημονική γνώση και την τεκμηριωμένη εμπειρία που διαθέτει». Και συνεχίζει: «θα πρέπει άμεσα να ακυρωθεί η απόφαση αυτή, διότι αποτελεί μεγάλη προσβολή προς το ιατρικό λειτούργημα και τους πολίτες». 

Τέτοιες αποφάσεις -σημειώνει- «δημιουργούν παράλληλα, μεγάλες παρενέργειες όσον αφορά τις σχέσεις συνεργασίας ιατρού και νοσηλευτή αλλά και στην προστασία της υγείας του Ελληνικού λαού. Ο νοσηλευτής δεν λειτουργεί ποτέ αυτόνομα αλλά πάντοτε κάτω από τις ιατρικές οδηγίες». 

Και προειδοποιεί ότι «η απόφαση αυτή αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος – Άρθρο 5, παράγραφος 5 και Άρθρο 21, παράγραφος 3 και αν δεν ακυρωθεί από τον ίδιο τον Υπουργό θα προσφύγουμε για την ανάκλησή της στη Δικαιοσύνη». 

ΙΣΑ 

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την απόφαση υπογραμμίζοντας ότι «θεωρούμε επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία ιατρικές πράξεις όπως η συνταγογράφηση φαρμάκων, η μέτρηση κεντρικής φλεβικής πίεσης  ή η αξιολόγηση των ασθενών, να γίνονται από προσωπικό που δεν έχει την κατάλληλη επιστημονική επάρκεια». 

Και καταλήγουν: «η υγεία των πολιτών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Γι αυτό ζητούμε να ανακληθεί άμεσα αυτή η αλόγιστη και χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση Υπουργική Απόφαση του κ. Βορίδη, πριν θρηνήσουμε θύματα».

 

«Παγκόσμια πρωτοτυπία Βορίδη: Δικαίωμα συνταγογράφησης… στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα! »

 Κατά της απόφασης τάσσεται και η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.), η οποία κάνει λόγο για «μια άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας κ. Μ. Βορίδη», λίγα μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις Εθνικές εκλογές. 

Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, «με την επίμαχη Υπουργική Απόφαση, αφού γίνεται μνεία στα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Νοσηλευτών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως αυτά έχουν ήδη κατοχυρωθεί με το ΠΔ 351/8-6-1989,  προστίθενται μια σειρά απλών πράξεων που έως σήμερα χαρακτηρίζονταν ως ιατρικές, με την επισήμανση ότι θα εκτελούνται σύμφωνα με τα … Νοσηλευτικά Πρωτόκολλα!». 

Η πρωτοτυπία -συνεχίζει – έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει θεσμοθετήσει επίσημα κανένα απολύτως Νοσηλευτικό Πρωτόκολλο ως προτυποποιημένη διαδικασία έως σήμερα, με αποτέλεσμα η εν λόγω πρόβλεψη να καθίσταται εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστη! 

Και προσθέτει: «Σε άλλο σημείο της Απόφασης ο Υπουργός αναφέρει ότι δίδεται στους Νοσηλευτές η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, τα οποία όμως μέχρι σήμερα ανήκουν ήδη στη λίστα των μη συνταγογραφούμενων, και ως εκ τούτου δε χρίζουν συνταγής!!!»

 

Τι απαντά ή Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας

 Σύμφωνα με την Ένωση η υπουργική απόφαση περιγράφει πράξεις που ασκούνται στο χώρο των νοσοκομείων  και στην κοινότητα και ως εκ τούτου οι αντιδράσεις που προκάλεσε είναι αδικαιολόγητες. Επισημαίνουν ότι ή εν λόγω ΥΑ δεν κάνει     τίποτε άλλο         από το να επισημοποιεί         και να         νομιμοποποιεί τις          κλινικές αρμοδιότητες των νοσηλευτών, που    ούτως          ή άλλως εκτελούνταν μέχρι σήμερα στα    νοσηλευτικά ιδρύματα, μετά από την    εκμάθησή τους στις νοσηλευτικές σχολές της τριτοβάθμιας νοσηλευτικής εκπαίδευσης.

Οι  περιγραφείσες νοσηλευτικές  πράξεις, ουδόλως  προσκρούουν  σε  αρμοδιότητες άλλου επαγγελματικού   κλάδου, ούτε θίγουν το κύρος  και το καθηκοντολόγιο άλλων ομάδων του χώρου της   υγείας.        

Η       ΕΝΕ  θεωρεί, ότι  η ΥΑ, αποκαθιστά πλήρως τη νομιμότητα στο χώρο της υγείας, δίνοντας στους νοσηλευτές το αυτονόητο δικαίωμα (όπως εξάλλου ισχύει σε ολόκληρο  τον  πολιτισμένο  κόσμο).     Κλείνοντας, η ΕΝΕ συνιστά στις  ενώσεις  των  ιατρών που διαμαρτύρονται, να διαβάσουν   καλύτερα  το  κείμενο  της  απόφασης  και να  αποδεχθούν  ότι δεν  είναι ούτε  οι μόνοι επαγγελματίες  στο  χώρο  της υγείας, ούτε  οι  μόνοι που έχουν αποφοιτήσει από ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.