Πολλά προϊόντα καθαριότητας αλλάζουν την άμυνα του δέρματος

29-06-2017

Καθημερινά χρησιμοποιούμε όλοι μας διάφορα προϊόντα για να πλυθούμε και να περιποιηθούμε τον εαυτό μας. Σαπούνια, κρέμες και άλλα καλλυντικά. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως πολλά από αυτά τα προϊόντα αλλάζουν την διαβρεξιμότητα του δέρματός μας εξ αιτίας ενός ενός συστατικού που εμπεριέχεται σε αυτά.

Το εξωτερικό στρώμα του ανθρώπινου δέρματος δρα ως προστατευτικός φραγμός μεταξύ του υποκείμενου ζωντανού ιστού και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η διαβρεξιμότητα αυτού του στρώματος ιστού μπορεί να επηρεάσει την εξάπλωση χημικών ουσιών και την προσκόλληση παθογόνων μικροοργανισμών.

Ερευνητές από το ΠανεπιστήμιοBinghamton, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και άλλοι επιστήμονες, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής Γκάι Τζερμαν, απέδειξαν ότι η διαβρεξιμότητα αυτού του στρώματος δέρματος μπορεί να ελεγχθεί μέσω επεξεργασίας με διαλύματα λαυρυλοθειϊκού νατρίου, ρυθμισμένο σε διαφορετικές τιμές ρΗ.

«Το δέρμα λειτουργεί σαν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας και η διαβρεξιμότητα του δέρματος παίζει σημαντικό ρόλο στην αναστολή της επαφής των μικροοργανισμών καθώς και στην αισθητηριακή αντίληψη τω καλλυντικών προϊόντων. Στην παρούσα μελέτη καταφέραμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τροποποιήσουμε τη διαβρεξιμότητα του δέρματος με ένα συστατικό που υπάρχει σε όλα τα καθαριστικά καλλυντικά και ανήκει στην κατηγορία των ανιονικών επιφανειοδραστικών ουσιών», εξηγεί ο Δρ Τζέρμαν.

Οι επιφανειοδραστικές ουσίες είναι αμφίφιλες, δηλαδή περιέχουν τόσο υδρόφοβες ομάδες (ουρές) όσο και υδρόφιλες ομάδες (κεφαλές) και μπορούν να βρεθούν σε σαπούνια, σαμπουάν, ιατρικές αλοιφές και αφρούς ξυρίσματος. Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τις επιφανειοδραστικές ουσίες για να αλλάξουν τη διαβροχή του μαλλιού και της ανθρώπινης τρίχας και τώρα μπορούν να τις εφαρμόσουν στο δέρμα.

Η μελέτη σηματοδοτεί για πρώτη φορά ότι είμαστε σε θέση να ελέγχουμε άμεσα τις φυσικές ιδιότητες του δέρματος μέσω χημικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ της κερατίνης στο δέρμα και των επιφανειοδραστικών ουσιών. Ο Δρ Τζερμαν και οι συνεργάτες του ελπίζουν στο μέλλον να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός «ώστε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της διαδερμικής χορήγησης φαρμάκων, στη μεταβολή της ανάπτυξης των βακτηρίων στο δέρμα ή στη βελτίωση της προσκόλλησης ηλεκτρονικών και αισθητήρων συστημάτων στο δέρμα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σε τι διαφέρει το δέρμα του άντρα από εκείνο της γυναίκας
Η γυμναστική κρατά το δέρμα νεανικό