Πονοκέφαλος: Πότε πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο

νεαρή γυναίκα που την έχει πιάσει πονοκέφαλος
29-03-2021

Τις περισσότερες φορές ο πονοκέφαλος προέρχεται από μια ασήμαντη αιτία. Κούραση, ιγμορίτιδα, δυνατό θόρυβο… Ο πολύ έντονος και οξύς πονοκέφαλος όμως μπορεί να σημαίνει και πιο σοβαρά πράγματα όμως θρόμβο στο κεφάλι. Πως θα καταλάβουμε ότι ο πονοκέφαλος μας έχει πιο σοβαρή αιτία;

Πότε ο πονοκέφαλος μας πρέπει να μας οδηγήσει στο νοσοκομείο

Εάν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από πυρετό και ακαμψία στον αυχένα: Πρόκειται για έναν επικίνδυνο συνδυασμό συμπτωμάτων που υποδεικνύουν μηνιγγίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στις προστατευτικές μεμβράνες που περιβάλλουν τα νεύρα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Άλλα συνοδά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι η ναυτία και η τάση προς έμετο. Συνήθως οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη, όμως η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα κι έτσι χρειάζεται άμεση χορήγηση αντιβιοτικών.

Εάν ο πόνος είναι ο πιο δυνατός που έχετε νιώσει ποτέ: Ο ξαφνικός και πολύ ισχυρός πόνος στο κεφάλι μπορεί να υποδεικνύει τη ρήξη ανευρύσματος στο κεφάλι. Το ίδιο το ανεύρυσμα μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα, εάν όμως ανοίξει είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο σχηματισμός του ανευρύσματος εξαρτάται από παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση και η αθηροσκλήρωση (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες).

Εάν ο πόνος στο κεφάλι συνοδεύεται από δυσκολία στην ομιλία, γενικευμένη αδυναμία ή τοπική παράλυση: Πρόκειται για τις χαρακτηριστικές ενδείξεις εγκεφαλικού επεισοδίου, όταν δηλαδή μια αρτηρία στον εγκέφαλο φράζει από θρόμβο ή παρουσιάζει ρήξη. Η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα κύτταρα εάν δεν παρασχεθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πονοκέφαλος: Τι να κάνετε πριν καν πάρετε παυσίπονο