Πως επηρεάζει ο ύπνος την απόδοση μας στην εργασία

26-12-2016
Πολλοί δεν κοιμόμαστε για να έχουμε περισσότερες ώρες στη διάθεση μας για να κάνουμε τις δουλειές μας ή επειδή μένουμε υπερβολικά πολλές ώρες στην δουλειά μας. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη αποδοτικότητα στην δουλειά.
 
Φινλανδοί ερευνητές από το ινστιτούτο Finnish Institute of Occupational Health εξέτασαν, για χάρη του περιοδικού Sleep, πάνω από 3.760 άντρες και γυναίκες. Και βρήκαν πως οι λιγότερες ώρες έχουν φυσικά χαμηλότερη απόδοση στη δουλειά τους ενώ αυτοί που κοιμούνται περισσότερες ώρες αυξάνουν τις πιθανότητες να αρρωστήσουν.
 
Συγκεκριμένα, όσοι είπαν πως κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες ή περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα, εμφάνιζαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν αναρρωτική άδεια (4,6 έως 8,9 μέρες παραπάνω) συγκριτικά με εκείνους που κοιμόντουσαν 7-8 ώρες την ημέρα.
Για τους άντρες, η βέλτιστη διάρκεια ύπνου για τις λιγότερες ημέρες αναρρωτικής άδειας ήταν οι 7,8 ώρες, ενώ για τις γυναίκες οι 7,6 ώρες.
 
Όπως είπε στην Huffington Post η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Tea Lallukka «παρά τους γνωστούς συνδέσμους μεταξύ διάρκειας ύπνου και κατάστασης υγείας, η ανικανότητα προς εργασία δεν είχε μελετηθεί αρκετά. Αυτή ήταν η πρώτη έρευνα που εστίασε στη σχέση μεταξύ διάρκειας ύπνου και των μετέπειτα ιατρικά βεβαιωμένων απουσιών από την εργασία λόγω ασθένειας, ως ενδείξεις ανικανότητας προς εργασία» και προσέθεσε πως «η σχέση αυτή παρέμενε ακόμη και αφότου λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η κατάσταση της υγείας και άλλοι παράγοντες-“κλειδιά”, οι οποίοι θεωρείται ότι επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ ύπνου και απουσιών από την εργασία λόγω ασθένειας».