Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη βδομάδα στο Cell Biology, η σωματική άσκηση 4 ώρες αφότου έχουμε δοκιμάσει να μάθουμε ή να αποστηθίσουμε κάτι μπορεί να μας βοηθήσει να το θυμόμαστε καλύτερα.
Η σωματική άσκηση μετά από πνευματική προσπάθεια αποδεικνύεται ότι αυξάνει τα αποτελέσματα του πνευματικού μας “μόχθου” όπως αποδεικνύεται από έρευνα στο Cell Biology.
Μέχρι στιγμές, υποψιαζόμασταν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ σωματικής άσκησης και διανοητικών ικανοτήτων αλλά γιατί συνέβαινε αυτό, ήταν ανεξήγητο.
Στην έρευνα, ή οποία έγινε υπό την καθοδήγηση της Henriette van Praag, νευρολόγου στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης της Βαλτιμόρης (ΗΠΑ) εξετάστηκε το κατά πόσο η σωματική άσκηση βελτιώνει τη μνήμη. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν διαφορές στη νοητική κατάσταση ποντικιών μεταξύ των οποίων από κάποια έλλειπε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η Cathepsin B.
Οι δύο ομάδες ποντικιών έμειναν αρχικά για μερικές βδομάδες σε δυο ειδών κλουβιά, ένα που είχε μέσα ρόδα για να τρέχουν και ένα χωρίς. Παράλληλα εξεταζόντουσαν καθημερινά, σε ένα τεστ κολύμβησης σε έναν υδάτινο λαβύρινθο. Μετά το τεστ, οι ερευνητές έψαξαν για πρωτεΐνες, οι οποίες μεταφέρονταν στον εγκέφαλο . Μεταξύ αυτόν που εντόπισαν η Cathepsin Β ήταν η πιο σημαντική, ενώ παρατηρήθηκε ότι τα ποντίκια που κάνανε «σκληρή» γυμναστική στον τροχό, είχαν την Cathepsin B σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Η van Praag υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ασκούνται καθημερινά για 4 μήνες έχουν καλύτερες επιδόσεις στην επίλυση περίπλοκων νοητικών ασκήσεων.
«Το μήνυμα είναι ότι ένας τακτικός και υγιεινός τρόπος ζωής αξίζει πολλά!» Λέει η van Praag και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Οι άνθρωποι συχνά ρωτούν πόση ώρα πρέπει να κάνουνε γυμναστική, αλλά αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι πόση ώρα κάνεις γυμναστική κάθε φορά, αλλά το πόσο τακτικά πηγαίνεις.